Навършват се 148 г. от гибелта на Васил Левски. На 19 февруари Апостолът на свободата е бил обесен край София.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до ден днешен не се знае кой го е предал. Часове след залавянето му турците не знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където се изправя пред съда.

Смъртната му присъда е издадена на 14-и и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 февруари. Левски е загинал, преди да навърши 36 години.

Пред паметника на Апостола в столицата през целия ден имаше почетен детски караул. В него участват седмокласниците от 159 училище „Васил Левски“, които подготвиха рецитал с песни и стихове в памет на Апостола.

В очите на малката Дара Левски е герой и запечатва признателността си в рисунка. В автентични униформи деца застанаха на почетен караул пред лобното място на Апостола. Сред тях е и седмокласничката Ани.

„Знаейки, че преди толкова много години на това място Левски е бил обесен, ти дава такова чувство, че се чувстваш част от него. Той е идеал, вдъхновение, образ на една цяла революция, която всички поколения“, казва тя.

Макар и без официална церемония, десетки сведоха глава пред подвига на националния герой. Денят е повод и за равносметка изтъкна вицепрезидентът Илияна Йотова. Цветя поднесе и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

През последните дни в социалните мрежи се споделя видеоклип, на който 5-годишната Божидара рецитира стихотворението „Васил Левски“. Малкото момиченце казва, че Апостолът се е борил за свобода, а тя се чувства свободна, защото си играе. Стихът е научила в детската градина. Майката на Божидара – Станимира Стоянова, разказа, че се чувства много горда и щастлива.

В църквата „Света Богородица“ в Карлово бе отслужена панихида в памет на Апостола. Имаше и шествие до дома на Апостола. Поклонът пред паметта му започна още вчера, като много от паметниците на Дякона в страната бяха отрупани с цветя. Стотици карловци присъстваха на възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в града.