Какво е общото между шоубизнеса и политиката? Защо популярни звезди по света посягат и към политическата сцена? И защо искат да превърнат влиянието си във власт?

Риалити звезди, актьори, комици, рапъри - все професии с голяма популярност. Толкова голяма, че част от тях решават да превърнат това влияние във власт. Превръщат се в "шоубизнес политици".

„Много е трудно да бъдеш от една страна популярен и от друга страна да се оттеглиш в тази си популярност и нищо друго да не коментираш“, казва журналистът Драгомир Симеонов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Най-активният от тази порода е актьорът Володимир Зеленски, настоящ президент на Украйна. По време на войната в Донбас през 2014 г. поддържа действията на доброволческите батальони, изнася концерти пред украинските военнослужещи. В изпълненията си започва да осмива руските политици.

Снимка: btvnovinite.bg

Сериалът "Слуга на народа" сякаш предопределя неговия път. Там се превъплъщава в образа на учител, неволно издигнат за президент. На 31 декември 2018 г., няколко минути преди Нова година, Володимир Зеленски се обръща по телевизията към украинците, като заявява, че ще участва в следващите избори. На 22 април 2019 г. той печели на балотажа със 73.2% и става президент на Украйна.

„Най-голямото им оръжие е нож с две остриета. Хем е по-лесно да влезеш в голямата политика, когато си популярен от екрана, хем е по-лесно да те изхвърлят от там“, коментира Драгомир Симеонов.

Първата личност от развлекателната индустрия стигнала до голямата политика е Роналд Рейгън. Стига сърцата на хората с роли в т.нар. "спагети уестърни". От средата на 60-те години на XX век Рейгън започва публично да защитава републикански позиции, през 1966 г. става 33-тият губернатор на Калифорния. На изборите през 1980 г. година е избран за 40-и президент на САЩ.

Eдва ли второразредният актьор Роналд е осъзнавал каква роля му отрежда съдбата в събарянето на Берлинската стена и падането на „Желязната завеса“.

Десетилетия по-късно един рус попкултурен герой – Доналд Тръмп, започна да гради други стени. „Ние гледаме един Роналд Рейгън на стероиди“, смята Тома Томов.

Риалити звезда, мултимилиардер, републиканец. На 9 ноември.2016 г. Доналд Тръмп бе избран за четиридесет и пети президент на Съединените щати. Има над 24 роли в киното и телевизията. Името му само по себе си е търговска марка.

Насинява окото на учителя си по музика, когато е на 13. Това му осигурява обучение във Военна академия. По-късно учи икономика. На 33 Тръмп е сред най-богатите мъже на Америка. Казва, че не възнамерява да се кандидатира за президент.

Снимка: Reuters
„В случая с Тръмп, не съм сигурен, че става въпрос за политик в чистия смисъл на думата и за шоумен в чистия смисъл на думата. Тръмп беше малко серт, затова си спечели много врагове. И в крайна сметка, неговата шоу харизма му изяде главата“, смята Драго Симеонов.

Тръмп преживя тежка загуба на последните президентски избори в САЩ. Пътят му към Капитолия тогава пресече и една хип-хоп звезда.

Рапърът и музикален продуцент Кание Уест е друг пример за човек от развлекателната индустрия тръгнал по пътя на голямата политика.

Кание застана зад силни социални каузи, подкрепи движението "Блек лайвс метър", пледираше за развитие на културния живот, искаше да върне вероучението в училище. Въпреки това събра едва 60 000 гласа.

„Не само, че не се е изчерпал този модел, той си е от аудиторията, от публиката. Винаги артистичните ще бъдат едни гърди напред, много по-търсени“, смята Драгомир Симеонов.

Статистиката показва, че ефектът "15 мин. слава" важи, както на сцената, така и в политиката.

Снимка: btvnovinite.bg

Беппе Грило е най-категоричният шоу пример за загуба на политическа рентабилност. Роден е през 1947 г. Завършва счетоводство, но от средата на 70-те години на XX век започва да работи като комедиен актьор. В средата на 80-те води собствено предаване, ориентирано към политическата сатира. През 2009 г. основава партията "Движение 5 звезди". През 2013 г. кандидатите от неговата политическа сила претендираха за около една четвърт от местата в двете камари на италианския законодателен орган. Днес това одобрение обаче очевидно липсва.

Снимка: btvnovinite.bg
„Шоу политиката е интересна, важна, но в крайна сметка елементът шоу пада и в крайна сметка остава само политика“, посочва Драгомир Симеонов.