Франция е страна, в която апетитът идва бързо. Едни от най-изисканите ресторанти и най-трудни специалитети за приготвяне са именно от там.
Шеф готвач Карим Буржи е работил в най-добрите сладкарници в света като "Ла Дюре", "Ерме" и "Фошон" в сърцето на Париж. Да си сладкар може би е най-сладката професия, а до нея стигаш, следвайки аромата от детството.
„Всичко започна в детството ми. Още, когато бях на 6 години, този занаят ми влезе под кожата. Причината беше, че вкъщи постоянно ухаеше хубаво. Имахме готвач швейцарец, който правеше много вкусни десерти. Един ден помолих баща ми да ме заведе в кухнята при него. От този ден нататък всеки ден ходех в кухнята при и го наблюдавах как работи. Там се отключи интересът ми към кулинарията”, разказа Карим Буржи.
Шеф Буржи е завършил най-реномираното училище за кулинари във Франция – „Кордон блю”. Сега предава собствения си опит. Той беше у нас по покана на Савина Николова, за да представи пред български кулинари своите умения.
„Първите десерти, които съм приготвял, бяха шоколадови еклери. Това беше първият урок в училището. Много бях развълнуван да ги повторя после и вкъщи. Но майка ми, като ги видя, започна да ми крещи, че не се правят така. Аз все пак настоях за тази рецепта и накрая излязоха по-скоро като омлет”, разказва още шеф Буржи.
Коледа във Франция се празнува с пищна трапеза.
„Най-известното коледно ястие е печената пуйка с кестени. Аз обичам също така гъши дроб, а за десерт – шоколад. Най-често това е шоколадов бюш с малко натрошени лешници, които хрупкат в устата”, казва Карим Буржи.
На курса му в София Карим Буржи приготви всякакви известни френски десерти - от еклери, през травел кейкове до флан и различни видове торти.
„Вече работя само със здравословни продукти, естествени продукти с високо качество. Хората все повече се насочват към вегетарианството или веганството. В сладкарството веганството не е така интересно, но можем много да намалим захарта, за да усещаме останалите вкусове”, споделя шеф Буржи.
Всичко на трапезата е вкусно, когато е приготвено с любов.