Eнергийният регулатор  във Великобритания повиши горната граница на цените в страната с 54%, което означава, че едно домакинство би трябвало да заплаща средно до 1974 паунда или около 4500 лева годишно за ток. Новото увеличение е с еквивалента на близо 1600 лева, като то отразява значително по-високите цени на газа и на електроенергията. То ще влезе в сила от 1 април и ще важи за 6 месеца – до септември.

Скокът на цените е водеща новина във вестник „Дейли Телеграф“. Риши Сунак – финансовият министър на кралството, обяви че правителството ще осигури помощ в размер на 9 млрд. паудна, така че населението да понесе по-леко поскъпването на живота. Но, за съжаление, според министъра британците ще трябва просто да свикнат с по-високите цени.

За да смекчи шока, правителството ще предложи на милиони домакинства помощ от 350 паунда за година – 200 паунда под формата на отстъпка от сметките за газ и ток и още 150 паунда намаление от общинския данък.

Тази помощ не е безвъзмездна. Отстъпките за енергията, която ще получат близо 20 млн. домакинства, ще трябва да бъде възстановена от тях на вноски от 40 паунда за период от 5 години. Тази сума ще бъде начисляване автоматично към сметките за електроенергия, считано от 2023 г.

Опозицията използва повода да се подиграе на плана на министъра, наричайки го схема „Купи днес, плати по-късно“.

Другата водеща новина е свързана с Борис Джонсън след оставките на четирима висши съветници – първо главният съветник по политическите въпроси, а след това и директорът на „Връзки с обществеността“, последвани от началника на кабинета и главния личен секретар на премиера.

Оставките идват в момент, когато депутати от неговата Консервативна партия се питат до колко Джонсън е годен да я ръководи и след скандала с купоните на „Даунинг стрийт“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!