Остров Сокотра е своеобразна капсула на времето, където са запазени растителни и животински видове, които не могат да се срещнат никъде другаде. Марко Поло описва острова като мистериозно късче земя, обитавано от джинове и хора с магически способости, които можели да накарат острова да изчезне от очите на неприятели.

Снимка: bTV

За съжаление, достъпът до това мистериозно място е ограничен заради бушуващата гражданска война в Йемен, от който е част. Двама български журналисти обаче са успели да проникнат там, въпреки опасностите.  Румяна Христова и Георги Кожухаров ще отведат зрителите на това необикновено място в  bTV Репортерите тази вечер след централната емисия на bTV Новините.

Именно търсенето на приключения е отвело двамата там. Достъпът на журналисти там е забранен заради присъствието на саудитски военни, но  те са успели да отидат там, представяйки се за студенти антрополози, разказа Георги Кожухаров в „Тази събота”.

Снимка: bTV

Румяна и Георги са впечатлени от природата, но още по-впечатлени са от хората на острова.

„Въпреки че местната валута е обезценена и са бедни, когато влезеш в магазин, винаги искат да те почерпят”, разказва Румяна, която описва местните жители като изключително харизматични.

Много от обитателите на Сокотра още живеят в пещери, а пластмасата и найлонът за тях са съкровища и чудо.

„Тук се опитваме да ограничим използването на найлон, а там го ценят много. Пластмасовите бутилки се ползват за мляко, защото там се гледат много кози. Хората извън градовете нямат възможност да си набавят пластмасови бутилки и ги смятат за ценност. Вместо покривки ползват парчета найлон”, разказа Георги Кожухаров.

Как живее населението на Сокотра и страхува ли се от постоянното присъствие и намеса от страна на саудитите, както и какво влияние оказва то на традициите и културата на острова, зрителите ще разберат във филма „Сокотра - невидимият остров“ на bTV Репортерите, тази събота, веднага след централната емисия на bTV Новините.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!