Тюркоазените води, около които сянка пазят жълто-оранжеви скали, приличат повече на снимачна площадка за фантастичен филм. Всъщност това е мъртвото езеро, както повечето туристи го наричат и до преди 20 години е изпълнявало функцията на меден рудник. 

"През 77-ма започват разработка за отваряне на меден рудник "Цар Асен", 79-та рудникът е открит. Има 20 години работа и след това закриване на обекта. Тази вода е някъде около 5 хоризонта. Дълбочината някъде около 30-50 метра. След около още 20 години тази вода ще стигне до последния хоризонт. Интересният цвят на водата идва от медта. По принцип синьото - оцветяването се получава от самата мед, но има и други неща вътре не само мед. Аз не съм химик, не мога да кажа, но предполагам, че има всичко - цялата Менделеева таблица. Ако се направи едно изследване на водата, без да има шашми, ще покаже едно, най-малко 15 неща в тази вода. Водата е опасна. Идват тук дечица, снимат се, гледат, радват се на цвета на водата, но не е за предпочитане." - разказва Георги Спасов, кмет на село Цар Асен. 

Поради впечатляващата гледка, създаваща усещане, че се намираме на чужда планета, десетки туристи ежедневно търсят пътя към мястото, превърнало се в туристическа забележителност, популярна през последните месеци в социалните мрежи.

До нивото на водата може да се стигне пеша съвсем свободно. Няма огради. Обектът не се охранява, водата не е изследвана, а освен това няма и предупредителни табелки.

Георги е сред десетките любопитни фотографи, привлечени от нестандартната забележителност. Той публикува снимка и видео в социалните мрежи, които бързо трупат споделяния и коментари и провокират интереса и на други да посетят мястото. 

 "Трудно могат това място да го премахнат, но според мен трябва по някакъв начин да го обезопасят. Сигурен съм, че покрай това селце няма много движение и не отиват много хора и ако го няма това място, биха отивали още по-малко, затова по някакъв начин е полезно на селото, но някой ден може да стане и инцидент."  - споделя Георги Иванов, фотограф и графичен дизайнер.

Влогъри, блогъри и инфлуенсъри ежедневно споделят мястото в социалните мрежи.Травъл влогърите Айлин Леманова и Марин Тодоров са сред травъл влогърите посетили мястото и сподели снимки и отзиви в интернет. 

Новата мода за селфита от ЖП релси, през високи сгради и изоставени пространства днес е пренесена на открити гледки като тази, чиято красота, обаче прикрива опасността. 

"Каква беда може да причини ли? От тук след двеста метра е реката, един ден като прелее всичко ще отиде в река Луда Яна, от там всички села надолу. Това е бомба със закъснител, тя си цъка, цъка, цъка... Един ден ще гръмне." - споделя кмета на село Цар Асен.