Докато над страната ни през последните седмици се изливат порои, градушки и падат мълнии, Европа е в опасност от неописуеми жеги. А британски учени излязоха с апокалиптична прогноза. Екстремно високи температури ще обхванат 58% от Земята до края на века. Това ще доведе до 250 хил. смъртни случая всяка година. 

Червен код – най-високата степен на предупреждение за риск за здравето, беше обявен във Франция. Температурата в Париж се усеща като далеч над 40 градуса, заради много високата влажност на въздуха.

Във Франция вчера беше счупен температурен рекорд – температурите  достигнаха 45.9 градуса по Целзий в град Вилвией, департамент Гар, Южна Франция. Тревогата сред управляващите е видима, абсолютен приоритет е осигуряването на свободни места в спешните отделения на болниците.

Горещата вълна събуди спомените от 2003 година, когато високите температури отнеха живота на 15 000 души. Властите в Париж създадоха "прохладни стаи" в общински сгради и допълнителни чешми по улиците.

Наложени са ограничения в трафика заради повишаване на замърсяването на въздуха.

Горещият фронт от Сахара постави абсолютни температурни рекорди за юни. Една от най-тежко засегнатите страни е именно Франция, както и Италия, и Испания. Стойностите в Германия, Полша и Чехия са над средното ниво. Над средните стойности се очакват също в Швейцария, Словения и Хърватия.

В Белгия жегата доведе до проблеми с някои натоварени пътища. Заради горещината, бетонът се разширява и част от настилката се повдига и напуква.

В североизточна Испания се готвят за 45 градуса през следващите дни. Местни медии нарекоха седмицата „адска”.

„Тази гореща вълна в Западна Европа ще продължи още два дни и да се изтегли леко на изток. В Германия, Полша и Чехия се очакват абсолютните максимуми в неделя”, каза в предаването „Тази събота” климатологът Зорница Спасова.

По думите ѝ подобни топли вълни в началото на летния сезон са по-смъртоносни, защото хората все още не са се адаптирали.

Тя уточни, че най-високата температура, измерена е в Европа е 48° в Гърция.

Снимка: btvnovinite.bg

„Рано е да се каже колко горещи вълни ще има в България това лято. Първата се очаква следващата седмица. За гореща вълна по нашите ширини се смята, когато минимум три последователни дни  температурата е равна или по-висока от 30°”, обяви Зорница Спасова.

Снимка: btvnovinite.bg

В България високите температури през лятото дълго са били характерни само за Южна България, но последните години – и за райони в Северна България.  Областите, в които най-често се проявяват горещи вълни на юг са: Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Хасково и Кърджали, на север: Плевен, Русе и Велико Търново.