На свое заседание Общинския съвет, отнема 70 хил. лв. от бюджета на Драматично-куклен театър "Иван Радоев", за да ги даде за подобряване на инфраструктурата на 24 малки населени места. Вижте какво се случи. 

На 28 февруари общинският съвет в Плевен взе решение годишният бюджетът на театър "Иван Радоев" да бъде орязан със 70 хиляди лева. Мотивът е, че парите са нужни за подобряване на инфраструктурата на 24 малки населени места.

Вече 20 години театърът получава 195 хил. лв. годишно субсидия от общината.  Решението за орязването на бюджета до 125 хиляди лева е взето с 37 гласа "за" от общо 41 общински съветници.  

"Разходите на сградата като ток, парно, са 134 хиляди лева", коментира актьорът от Плевенския театър Адриан Филипов.

Статистиката на театъра за 2019 г. показва, че това е от малкото живи театри извън столицата – общо 388 представления, 8 премиери и 6 участия в международни фестивали.

Според кмета на града Георг Спартански решението на съветниците е незаконосъобразно, а изготвеният от него проектобюджет не е предвиждал орязване.

"Не можеш да противопоставяш едни сфери на обществения живот срещу други. Окей, нека да усилим финансите на селата, но не за сметка на културата. Човек яде, за да живее, а не живее, за да яде", коментира кметът.

Заради това е взел и решение да наложи вето. Стигне ли се до там, някои от съветниците вече обмислят промяна в гласуването. Театърът получава бюджет и от

Министерството на културата, който зависи от броя на продадените билети. Оценката на Министерството за развитието на театъра е много добра.

Според директора на Плевенски театър Васил Василев става въпрос за обидно принизяване на нещата до едни пари: "ние ще им дадем, ние ще им вземем".

Вижте във видеото целия коментар на директора на Плевенския театър!