Най-прекрасното време в годината – Коледа. Малко са местата в християнския свят, в които този ден да не се счита за един от най-важните семейни празници. Празник, който носи уют и щастие в студените, зимни дни. Малко неща тази година приповдигат духа ни в тези най-светли дни. Това обаче не спира фамилия Бондини да празнуват.

Масимо ни посреща в малкия фамилен ресторант, където и тази година той и семейството му отново спазват коледната традиция. Макар че живеят в България от десетилетие, фамилия Бондини спазват изцяло италианските обичаи. Заедно с майка си, Масимо приготвя всяко едно ястие за семейството си с много любов. Той споделя, че при италианците на Бъдни вечер трапезата е изцяло морска.

„От предястие, паста, всичко ще е морско. Правим морска салата с калмари, скариди, чери домати, малко чесън и зехтин. Всичко това е за предястие. След това имаме "скампи“. Тях ги правим на тиган със зехтин, чесън, леко люто и доматен сос. Имаме и живи бели миди и морски трюфели. С тях пък правим пастата“, казва той.

Снимка: bTV

Освен храната обаче, за италианците има и други важни традиции. Събирането на цялата фамилия е една от тях. Тази година, заради противоепидемичните мерки обаче, на масата ще бъдат не повече от 10 човека.

„Цялата фамилия е тук, затова всичко е както в Италия. Липсва ни само баба, която тази година си остана там. Заедно играем карти – започваме от 24-и до 6-и януари. Тогава минава "Бефана", вие нямате тази фигура във вашата история. Тя носи въгленче, на който е бил лош и бонбони на добрите“, разказва Масимо.

Снимка: bTV

Масимо казва, че българите и италианците празнуват почти еднакво Коледа. Разликата е най-вече в трапезата – докато ние ядем сармички и боб, италианците си похапват морски дарове. А традицията с подаръците, които ни носи Дядо Коледа,също е подобна.

„Дядо Коледа минава при нас задължително през нощта и подаръците, децата ги виждат на 25-и сутринта. Всички стават по-рано, защото няма търпение да отворят подаръците. И след това на 25-и на обяд отново сме всички заедно“, споделя той.

Снимка: bTV

А тази година фамилия Бондини си пожелават само да са живи и здрави и всички да посрещнем една по-добра и светла година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!