Преди повече от година Китай затвори границите си за международни пътувания - заради пандемията от коронавирус. Сега ги отваря, но с предимство са хората, влизащи в страната и имунизирани с китайска ваксина срещу COVID-19.

За българите с постоянно пребиваване в Китай новите правила не важат, но другите трябва да имат покана, заверена от Китай и важна причина за пътуването - като здравно лечение.

Снимка: btvnovinite.bg

Китай все още не приема туристи и студенти, но въведе нова визова политика, която се прилага от всички страни по света. Според нея с предимство са чужденците, имунизирани с китайска ваксина. Но експерти изразяват опасения за това решение на китайското правителство.

„Тази визова политика се отнася за целия свят. Но ако гледате къде китайската ваксина е приета, ще видите, че хора от Южна Америка и Югоизточна Азия са с преференция според тази визова политика, защото това са местата, където Китай е разпространила ваксините си, също както страните в Африка и Южна Азия като Непал, Афганистан и Пакистан, също така и страни в Източно-централна Европа“, казва д-р Николас Томас, доцент по здравна сигурност в „Сити Университет“' в Хонгконг.

Предимството на китайската ваксина Синовак е в това, че може да се съхранява в стандартни хладилни температури при 2-8 градуса, което я прави по-достъпна за развиващите се страни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мисля, че виждаме участието на Китай в т.н „ваксинационна дипломация“', където страните се стремят да постигнат дипломатично предимство, като участват в общото благо, в този случай – ваксината. Истината е, че ако тези ваксинационни правила останат, хората, които искат да отидат в Китай да учат или да правят бизнес, няма да имат избор и ще трябва да се ваксинират с китайската ваксина. Това ще породи проблеми, в частност за търговските партньори на Китай, където китайската ваксина все още я няма като САЩ, страни в Западна Европа, Канада и т.н. “, казва д-р Томас.

Според китайското посолство в София новата визова политика улеснява издаването на визи на пътуващите до Китай, ваксинирани срещу COVID-19 с произведена в Китай ваксина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Съответната договореност се прави след внимателно обмисляне на безопасността и ефикасността на китайските ваксини и е полезно проучване, както и опит за улесняването на международното пътуване, след като се постигне масова ваксинация. Съществуват подобни практики в други страни с цел улесняване на движението на хората, като "цифровия зелен сертификат", разглеждан от ЕС. Следва да се отбележи, че улесняването на пътуването на тези, които са ваксинирани с китайски ваксини не засяга съществуващата политика за тези, които не са ваксинирани с китайски ваксини“.

За хората, които имат разрешителни за постоянно пребиваване, новите правила не важат. Тези без китайска ваксина могат да кандидатстват за виза, но за да бъдат одобрени, процедурата се усложнява с допълнителна документация и изисквания. Според д-р Томас подобна визова политика би увеличила неравенството и в здравеопазването, и в икономиката на страните.

„Виждаме, че в по-малките страни както в развитите части на Европа, така и в развиващия се свят, липсват ваксини, дори и под инициативата „Ковакс“, казва лекарят.

Д-р Томас казва, че ако ваксините не се разпределят по необходимост, има повишен риск от все повече мутации на вируса. Само през последната седмица нов вариант на COVID-19 с неизвестен произход беше открит от белгийски учени, а в Танзания беше установен вариант с близо 40 мутации. 

„Около 100-тина години назад първият вариант на испанския грип беше лош, но когато мутира втората година беше по-зле. Това е истинско предизвикателство - ваксинационният национализъм. Той казва: „Задръжте го с нас и после го разпространявайте“. А какво трябва да правим, гласи: „Дайте го на места, където хората имат най-голяма нужда и после го дайте на хората, които са относително по-добре“, казва Томас.

Ако ваксината не се разпредели по необходимост, а по интереси на отделните държави, д-р Томас казва, че има опасност COVID-19 да се превърне в ендемия и да остане сред нас завинаги.