В месеца на загрижеността към сколиозата - болестта позната още като изкривяване на гръбначния стълб, ви разказваме за нов медицински метод на лечение в България.

Семейството на 13-годишната Сияна Вадинска две години търсят правилното лечение за нейното гръбначно изкривяване.

Снимка: bTV„Правиха ни профилактични прегледи в училище и тя се върна с една листче, на което пишеше, че най-вероятно има и с препоръка за ортопед“, разказа майка ѝ Биляна Златкова

Краят на лутането идва тази година, когато Сияна се среща с доц. Васил Яблански, който прилага иновативно лечение с адаптивни импланти.

Снимка: bTV„В последните години се полагат големи усилия за започване на нови техники за изправяне без обездвижване на гръбначния стълб. Има развитие по темата, навлизат все повече и повече техники, макар те все още да са подходящи само за определен вид сколиоза“, обясни той.

Тази техника не обездвижва гръбнака, както при стандартните операции за сколиоза. Сияна се оказва перфектният кандидат за един от най-новите импланти.

Снимка: bTV

Яблански допълни, че за година оперират над 35 деца.

Сериозни изкривявания на гръбначния стълб се срещат при 3-5% процента от тийнейджърите, като най-честите случаи са на момичета. За да се избегне операция, доц. Яблански препоръчва активно спортуване и наблюдение на децата, когато растат най-активно. Ранната диагностика също е ключова.

Снимка: bTV

Модерната операция, придружена от всекидневни тренировки и рехабилитация подобряват състоянието на Сияна.

Според доцента такъв тип операции са началото на нов златен стандарт в медицината, който ще направи лечението по-леко.