Общо 7 са пунктовете за бърз антигенен тест в столицата, организирани от българската асоциация на заведенията. Те отварят в 19:00 ч. и работят до късно през нощта.

Столично заведение разполага и със сертификат 100% ваксинирани служители още от лятото. По данни от анкета, организирана сред служителите на заведения в цялата страна, се оказва, че 60% от тях искат да работят със зелен сертификат, а 30,5% смятат, че е по-добре държавата да ги затвори.

Снимка: bTV

„Ваксинирани са всичките ми служители. Така бяхме принудени от държавата, както виждаме лекари и учители не са, но нощният бизнес е задължен.

Ще настояваме преди всичко от около 50% от персонала сме родители и искаме правото си на работа, единствено. С пунктовете е малко по-лесен процесът на работа, но спадът е около 60% на клиентите към нощния живот. Ние поемаме някъде от около 30% от самия тест заведенията, но това е работа на парче, от която аз не виждам смисъл", казва Кръстьо Енчев, собственик на заведение.

Снимка: bTV

До края на съботния ден от сдружението на заведенията в България ще изпратят отворено писмо до здравния министър с няколко искания, сред които тестовете за антителата да бъдат признати и зеленият сертификат да важи за всички дейности на закрито.

Снимка: bTV

В петък вечер, на пунктовете за антигенни тестов, разположени около заведенията до 22:30 ч. има средно около 20 човека, а след 23 ч. стават още повече.