Нина Хос е германска театрална и филмова актриса. Родена е в Щутгард, баща и е политик и синдикалист, а майка и е актриса и режисьор, директор на театър и преподавател.

Нина израства на сцената, а първата си сериозна роля в киното изиграва  едва 14-годишна - в драмата "Момиче на има Розмари". През 2000 г. получава наградата за изгряваща звезда на Берлинският международен филмов фестивал, а седем години по-късно и "Сребърна мечка" за ролята и на Йела в едноименния филм.

За ролите си в Барбара и Феникс е отличена от повечето международни фестивали за силното си актьорско присъствие, а критиката я боготвори. Холивуд отваря врати за Хос с покана в сериала "Хоумланд", в която играе три сезона заедно с Клер Дейнс.

От две години е част от Академията на Оскарите. През 2019-а снима в България филма "Кръвта на пеликана", чиято онлайн премиера беше миналата седмица. Това е поводът и да ви срещнем с Нина Хос днес. Една истинска звезда на европейското кино.

"Аз не работех и в един момент усетих колко силно нужда имам от това - от възможността да изразявам себе си и да се движа. Но съм привилегирована, защото бях добре, когато не работех за година", каза Нина Хос.

"Вече знам, че през март започвам нов филм", допълва тя.

"Все по-тежко става за всички ни", коментира тя за ситуацията с коронавируса в Германия.

"Нещата, които се случиха тази година - кой би си представил някога?", допълва тя.

"Мога само да кажа, че имах чувството, че те са големи професионалисти - ентусиазирани и страстни за филма", коментира тя българския екип в "Кръвта на пеликана".

"Много ми хареса и прекарах прекрасно време, опознавайки София. Бях във всички тези красиви кафенета - напомняха ми на Берлин през 90-те", допълва тя.

"Помня, че когато четях сценария, в един момент останах с отворена уста - не очаквах изобщо обрата в историята и през какво ще мине Вибке", коментира тя ролята си във филма "Кръвта на пеликана".

"Надявам се публиката да хареса "Кръвта на пеликана", допълва актрисата.

"Наградата е това, което ти дава смелост. Казва ти: Ние виждаме какво правиш и го оценяваме - и искаме да го знаеш", казва Нина Хос.

"Сигурна съм, че ваксинацията ще сработи, но не толкова бързо, колкото бихме искали този вирус да изчезне. Надеждата ми е, че ще мутира в глупава настинка. Истински се моля да мутира, така че да не е толкова вреден", каза Хос.

"Ще работим с всичко, което стои на пътя ни в света на изкуството. Не можем да се върнем назад и да се преструваме, че нищо не е станало. Може би нещо ще се промени за добро - на това поне се надявам и за това работя", допълява актрисата.

Вижте какво още сподели Нина Хос във видеото в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!