“Подборът на кадрите в МВР е много нисък. Причината е ниският авторитет на МВР, това намалява потока на кандидати за работа, което налага кадровите служби да занижават изискванията”, заяви в предаването “Тази неделя” бившият главен секретар и експерт по сигурността Николай Радулов.   

Той обясни, че тези кандидати след 3 години стават началници. 

"За местата зад бюрата хора има. Снижаваме критериите хората, които са навън на улицата, защото там няма кандидати за местата. Тази система започва да става социална, т.е. работят хора, защото няма къде да работят и това е особено видимо по малките населени места", смята Радулов. 

Той коментира и случая с Георги Семерджиев, който прегази две момичета в София. Тогава се заговори и за полицейски чадър и около 40 служители на МВР, които са съдействали на Семерджиев. За тези полицаи обаче се говори само за дисциплинарни наказания. 

"Има лошо разбрана колегиалност, когато става дума за разследване на престъпления, в които има замесени полицаи. Освен това има един много голям проблем в Министерство на вътрешните работи, а именно как се съхраняват доказателствата", каза Радулов. 

Повече гледайте във видеото.