Цигуларят с "дяволска" техника и рок визия Неманя Радулович идва за първи път в България като част от "Европейски музикален фестивал". Специално за bTV часове преди концерта си в София той разказа повече за любовта към класическата музика и най-голямата си страст - цигулката. 

Снимка: btvnovinite.bg

Неманя Радулович е роден да пленява сетива. Идва с дългата си къдрава коса и поглед, изпълнен със страст да създава изкуство. Всеки тон, изсвирен на огнените струни на цигулката му, пази частица от неговата душа. Неманя Радулович, наричан още „сръбското чудо”, е един от най-добрите съвременни цигулкови изпълнители на класическа музика в света.

Снимка: btvnovinite.bg

„Избрах цигулката, защото това е един много красив инструмент. Чувствам, че това е най-лесният и най-добрият начин да изразя себе си и това, което чувствам”, споделя Неманя Радулович.

Започва да свири на 7 години в Ниш. След това със семейство си се мести в Белград, а през последните 20 години живее във Франция.

Снимка: btvnovinite.bg

След края на бомбардировките на Югославия от НАТО семейството му решава да напусне Сърбия, за да намери по-спокойно място за развитие на Неманя. Първоначално се преместват в Германия, по-късно животът им продължава във Франция, където младият сърбин получава музикално образование в Парижката консерватория.

„Имам както много красиви, така и много тъжни спомени от тогава. Това, което си спомням най-добре, е, че хората тогава бяха изключително сплотени и отзивчиви. Всеки беше в готовност да помогне на другия. Това е най-добрият урок, който съм получавал в живота си. Дори животът ти да е в опасност и да не знаеш какво те очаква, след като изтече следващата една минута, трябва да се опиташ да се довериш на хората и да подадеш ръка”, казва цигуларят.

Снимка: btvnovinite.bg

Талантът му е е забелязан още в ранните детски години, когато печели редица музикални конкурси в родината си и пътува по многобройни фестивали по света. Годишно виртуозният цигулар има над 150 концерта. До момента има вече шест издадени албума, като последният от тях е "Байка" от края на 2018 г.

„Цигулката е малък инструмент и може да я вземете навсякъде със себе си. Преди няколко месеца с мои колеги пяхме на борда на един самолет. Свирил съм и в метрото, на гарата, на плажа или пък на сцена пред 5000 зрители”, споделя музикантът, допълвайки, че за първи път ще свири в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради нестандартния си външен вид и огнен характер е наричан още цигуларят с "дяволска" техника и рок визия. Носител е на наградата "Ехо Класик 2015" за нов изпълнител на годината. Гордее се и с дълъг списък от самостоятелни рецитали на престижни международни сцени като "Карнеги Хол", "Концертгебау" в Амстердам, Берлинската филхармония и театър "Шанз-Елизе" в Париж. Казва, че приема цигулката като своя съдба и не може да си представи и ден, без да докосне струните.

Тази вечер Неманя Радулович ще плени с музикалната си магия и почитателите си в България. Като част от "Европейски музикален фестивал" от сцената на НДК той ще изсвири пиеси като "Годишните времена" от Вивалди, "Шехерезада" от Римски-Корсаков и "Танц със саби" от Хачатурян.