Външната политика има смисъл, само ако кореспондира с вътрешната, в крайна сметка моята политическа кариера винаги е била свързана с България. Това каза в „Тази неделя“ Надежда Нейнски, която беше външен министър на страната ни от 1997 до 2001 г., доскоро наш посланик в Турция, лидер на СДС от 2002 до 2005 г., депутат и евродепутат през годините. 

Тя добави, че ще продължи да се занимава с политика, защото през годините е създала изключително много контакти със САЩ, европейските и балкански страни. 

Според нея голямото предизвикателство пред служебното правителство е организацията на машинния вот. Добави, че е силно преувеличено твърдението за увеличаване на влиянието от Турция след отпадането на изискването за броя секции за държави извън ЕС.

„Ако видим последните избори, когато все още важеше ограничението за 35 секции, броят на гласувалите в една секция в Турция беше доста по-малък, от тези във Великобритания. Партиите, които имат притеснения относно вота могат да изпратят свои застъпници и да проследят как протича вотът. Не трябва да забравяме, че вотът ще бъде машинен, а това ще бъде огромно изпитание и за България, и за чужбина“, каза тя. 

Според нея машинният вот ще въведе „невидим“ ценз в начина на гласуване, защото то ще затрудни част от гласоподавателите и ще отнеме повече време от пускането на бюлетина. 

По думите ѝ служебният външен министър Светлан Стоев е професионален дипломат, а във външната политика е важно да се спазва приемственост заради предизвикателствата в сектора. Тя напомни, че през следващите два месеца предстоят домакинството на инициативата „Три морета“, Европейският съвет и срещата на НАТО. Според нея не се очаква промяна в позициите ни. 

Относно миналото ѝ в СДС, Нейнски посочи, че изпитва носталгия по началото на 90-е години. „През цялото това време като лайтмотив минава темата за необходимостта от законност в България, защото когато питате един човек: „Какво е демокрация?“, различните хора ще дадат различни отговори“, коментира тя. 

„Това, което видях в 45-ия парламент е резултат от едно дискредитиране на парламентаризма. Партиите вероятно имат много кусури, но в крайна сметка те дават някаква яснота относно политиките. Парламентаризмът е най-добрият начин за управление за България, не трябва да го запазим, развием и превърнем в инструмент за промяна“, посочи тя. 

Нейнски коментира, че когато няма граница между левите и десните, народът става в опозиция. Тя уточни, че е дълг на демократичните политици да съставят ясни коалиции в следващия парламент.