„Промените в Конституцията са стъпка в правилната посока. За мен е важно ограничаването на служебните правителства“, коментира в студиото на „Тази събота и неделя“ депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

„След Конституцията следват други неща. Висшият съдебен съвет е с изтекъл мандат. Инспекторатът към ВСС е с изтекъл мандат. След промените в Конституцията трябва да продължим с КПКОНПИ“, уточни той.

„Ключово в промените е човешкият фактор. Кой е човекът, който ще трябва изпълни законите. Има законодателство, но очакваме някой да го свърши“, добави Ананиев.

„Ние сме в режим на етажна собственост. Никой не си избира съседите. Трябва да се съберем, за да санираме сградата, защото ни е прокапал покривът, имаме плъхове в мазето, някой краде от компотите, крадат суджуците от терасата, някой краде от касата. Когато имаме работеща съдебна система, искаме да има справедливост. Хората искат да знаят какво се случи с „Барселонагейт“, какво се случи с кюлчетата, какво се случи с чувалите по магистралите. Нищо не се случи, защото имаме неработеща съдебна система“, допълни народният представител.

„Дневният ред се определя от нас, макар и да сме малцинство в Народното събрание. Наближава ротацията, при която единствено Мария Габриел ще стане министър-председател, а Николай Денков – вицепремиер. За да се смени министър, трябва да има съгласието на всички партии, които са част от двете коалиции (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – бел. ред.), обясни Ананиев.

„Стига сме говорили за Пеевски. Пеевски, наречен от Доган „хиперактивен феномен“. Всички скочиха на „феномен“. Проблемът е „хиперактивен“. Хиперактивността е заболяване. Когато говорим за Пеевски забравяме, че той има двоен „Магнитски“ – и от САЩ, и от Великобритания. Има лек бунт сред българските турци в ДПС. ДПС не приема номинацията на Пеевски и да бъде избран за председател. ДПС ще плати цена за това. ДПС е важна за конституционните промени. Знаем, че плащаме политическа цена, но въпросът е какво ще получим. Ако направим конституционната реформа, ако влезем в Шенген и еврозоната – аз съм готов да платя цената“, категоричен бе народният представител.