„Разбира се, че подкрепям протестите на хората на изкуството. Искам да поздравя Христо Мутафчиев. Той остана единствения биткаджия в името на българската духовност. Очаквах много имена, много доказани имена да са до него и пред много млади хора. Младите сега тръгват, а някой трябва да ги води“.

Това каза в студиото на „Тази събота и неделя“ Вежди Рашидов.

„Като министър съм казвал, че докато бюджетът за култура не стане 1% от БВП, не можем да говорим за бюджет за културата. Опростачването на нацията стана от унижаването на българската духовност и култура“, добави той.

„Всички министри са опитвали да вдигнат бюджета. Бюджет се вдига от финансовия министър. Битки съм водил и с Дянков, и с Влади Горанов. Хората разбират до кебапчета и кюфтета. Финансовите министри, докато не започнат да обичат културата и да спят в Народният театър, трудно ще се вдигне бюджетът. Не го разбират. За тях – кюфтета, кебапчета и костюми. Това е разбирането за духовност“, посочи бившият министър на културата.

„На духовността да не отделяш средства е пагубно за нацията. Пари има, воля да дадеш няма. Важното е пенсиите, едни надбавки – хората да са щастливи и доволни, да ги излъжем. В момента няма политика. Едно от нещата да напусна изцяло политиката, можеше да седя отзад в парламента и да се обаждам, моралът не ми позволява. Деморализацията не е моят живот“, каза още той.

„Случващото се в „Пирогов“ е простотия. Всяка власт решава да сложи братовчед си там, защото има едни поръчки. Никой не се занимава със здравето на българския гражданин и с лекарите“, подчерта Вежди Рашидов.

„ГЕРБ, няма ГЕРБ. Аз бях един от последните от ГЕРБ. Това бяха едни млади хора. 2009 година, когато правихме ГЕРБ – няма нито един. Машина за гласуване не искам да бъда. Не съм обиден. Партията е на един човек – Бойко Борисов. Да прави каквото си иска. Последно говорихме преди 5 месеца. Нищо не бих му казал. Има кой да ми слюнчи ушите. Този човек го обичах, вече не. Имаше между нас неадекватни действия. Да е жив и здрав, не му мисля лошото“, добави той.

„От днешна дата мога да кажа, че Ахмед Доган е сред най-мъдрите играчи. За Делян Пеевски – какво е „Магнитски“? Американски боклук, който ни хвърлиха. Доказва ли нещо? Тошо Тошев ни срещна с Пеевски. Зад тая едра осанка на тоя едър човек стои един умен, прагматичен, нелошо мислещ човек. Питам се кое забранява той да е жив? Той защо да не става? Глупав човек пари не прави. Той поне си ги е декларирал. Трябва да го оценим“, коментира Вежди Рашидов.