В навечерието на 24 май библиотекарите у нас излизат на протести в цялата страна с искане за увеличение на работните заплати. Протестът обърна фокуса към тази професия, която е в дъното на таблицата по заплащане.

Регионалната библиотека в Ямбол не е изключение. Най-младата библиотекарка там е 10 години трудов стаж.

Христина Начева е завършила е Библиотечно-информационни дейности и библиотечен мениджмънт , но получава малко над минималната заплата. Обича работата си, въпреки че е приравнена с нискоквалифициран труд.    

“Просто ако човек разчита само на тази заплата, е невъзможно, особено със семейство с две деца и така нататък, има много консумативи и просто е трудно. Ниско е заплащането просто“, казва Христина.

Надява се държавата да обърне поглед и да оцени тяхната работа.

„Когато говорят за бюджет или някакви промени, те библиотеките почти не фигурират в това нещо, в техните планове. Говори се за всичко, но като цяло библиотеките сякаш остават по-назад. Всеки си мечтае и се надява на някакво увеличение, все пак трудът му да бъде възнаграден по някакъв начин“, коментира Христина.

Средствата , отделени за библиотеките, също не са достатъчни, твърди тя.

„Много малко пари се отпускат като цяло за библиотечната работа, вие дори сами можете да се уверите като огледате наоколо. Тук бяхме с един мокет отпреди 40 години, наскоро се поднови както ламинатът, така и дограмата, бяхме със стара дограма“, споделя Христина.

Въпреки това библиотечния фонд е богат, а служителите работят всеотдайно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!