Най-добрите ски и сноуборд инструктори от цял свят се събраха в Пампорово за 21-ия Международен конгрес на ски учителите. Стартът беше даден от българските звезди в спорта Екатерина Дафовска, Радослав Янков, Александра Жекова и Йордан Йовчев.

Над 1100 делегати от шест континента и 36 държави взеха участие в мащабния форум, който бе закрит снощи със зрелищно шоу с участието на демо тимовете.

Снимка: btvnovinite.bg

В програмата на конгреса бяха включени обучения и лекции в различните направления на белите спортове. Блестящо представяне в ансамбловите спускания показа българският демо тим.

"Ако проследим историята през последните две години в световните първенства на ски учителите и конгресите, България изпъква като креативност по отношение на демонстрациите и с едно действително завидно ниво на учения”, коментира доц. Кръстьо Згуровски, треньор на българския демо отбор.

Началото на събитието бе дадено с пускането на българския звезден отбор.

Снимка: btvnovinite.bg

"За нас е много важно, че това е реклама за България. Ски учителите от цял свят да са тук и след това да разнесат и да знаят къде се намира Пампорово, България, и как се представяме в зимните спортове”, коментира Екатерина Дафовска.

„Всичките тези най-добри ски учители от всички демо тимове по света са дошли да направят своите съчетания и мисля, че се получава много добре”, каза Радослав Янков.

"Наистина е страхотно, че България е домакин на събитие от подобен мащаб", каза Александра Жекова.

Снимка: btvnovinite.bg

Откриването не пропусна и 94-годишният скиор Иван Раев, който е живата емблема на Пампорово.

"Цяла България трябва да се гордее, че повече от 30 страни в света участват на Пампорово", каза той.

В рамките на конгреса 130 деца от Смолянско получиха безплатно първите си уроци от ски учители от цял свят. В дарителски кутии пък се набираха средства, с които  да бъде осигурено спортуването на обучените деца в следващите пет години.