Рано в понеделник сутринта българско време, в „Долби Тиътър“ в Лос Анджелис ще дойдат най-големите звезди на Холивуд, за да бъдат връчени 94-тите награди „Оскар“. Какво да очакваме от церемонията, какви са прогнозите и ще има ли изненади коментираха Елена Петрова и Владислав Апостолов.

Снимка: Getty Images

„Това е огромно събитие, особено в контекста на това, което се случва – тази поредица от световни кризи“, заяви кинокритикът Владислав Апостолов. „А и в контекста на церемонията от миналата година, когато се отбеляза рекордно нисък рейтинг – под 10 милиона зрители. Сега е много важно да видим как ще успеят и дали изобщо ще успеят да върнат публиката към тези най-престижни награди.“

За да бъде церемонията по-интересна, организаторите взеха решение 8 наградите да бъдат връчени предварително и да не се излъчват на живо.

„Аз за пръв път не се вълнувам толкова много“, призна актрисата Елена Петрова. „Може би наистина в психологичен и емоционален план ние сме много близо до това, което се случва в Украйна и няма как да не се отразява върху цялостната ни емоционална и ценностна система.“

Снимка: Ройтерс

Предполага се, че ще чуем много послания за войната в Украйна от сцената, но това не е напълно сигурно.

„Зависи какво целят“, сподели мнението си Елена Петрова. „Целта е да се повдигне рейтингът и за пръв път правят награда на публиката. А това може би е най-важната награда. Фактът, че вкарват тази възможност, показва, че искат да върнат блясъка на церемонията.“

Неотдавна водещата на церемонията Ейми Шумър заяви желанието си на церемонията да се включи и украинският президент Володимир Зеленски. Според Владислав Апостолов това е опит Холивуд да си открадне малко от неговата слава, тъй като Зеленски е една от най-харесваните личности в западния свят.

„Не е ясно кой на кого повече би дал, ако това изненадващо включване се случи“, допълни той.

Номинации и прогнози

В техническите категории абсолютен фаворит е филмът „Дюн“ с цели 10 номинации. Сред фаворитите е и „Уестсайдска история“ – първият мюзикъл на Стивън Спилбърг. А филмът с най-много номинации е „Силата на кучето“ с 12 номинации.

„Фаворитите за най-добър филм и режисура са „Силата на кучето“. Най-вероятно режисьорката Джейн Кемпиън ще получи наградата за режисура“, предположи Владислав Апостолов.

Снимка: Getty Images

Елена Петрова напомни, че това е вторият път, в който Кемпиън се изправя срещу Спилбърг за „Оскар“-а за режисура. През 1994 г. тя е номинирана за „Пианото“, но статуетката отива при Спилбърг за „Списъкът на Шиндлер“.

Една от големите изненади може да е филмът „CODA”, който разказва за единственото чуващо момиче в семейство на глухонеми.

Друг фаворит за наградата за най-добър филм и за режисура е „Белфаст“ на режисьора Кенет Брана. В него той е вложил и личен елемент.

„Със сигурност „Белфаст“ е един от най-добрите филми и Кенет Брана е един от най-добрите режисьори“, каза още кинокритикът. Според него „Дюн“ и „Уестсайдска история“ ще си поделят оскарите в техническите категории.

„Може би ще стане като с „Пурпурен цвят“ на Стивън Спилбърг, който имаше 11 номинации, но не взе нито една награда“, предположи Владислав Апостолов. „Аз няма да се учудя, ако „Уестсайдска история“ остане без „Оскар“.

Според коментиращите наградата за най-добър актьор в главна роля е ясна и няма да има изненади – статуетката ще отиде при Уил Смит за ролята му в „Методът Уилямс“.

Снимка: Getty Images

„Причината да казваме, че Смит е абсолютният фаворит е, че той се оплакваше“, каза още Апостолов. „Той се оплакваше, че не го номинират и бойкотираше „Оскарите“. Изигра роля за това политизиране на наградите.“

По-спорен е въпросът кой ще получи наградата за главна женска роля. Няма ясна фаворитка за наградата, като най-вече изпъкват Никол Кидман и Кристен Стюарт.