За 14 път Фондация „Братя Мормареви“ провежда единственият у нас литeратурен конкурс за ученици – „Бодлите на таралежите“.

„Храни куче, за да лае“, „Войната на таралежите“, „Васко да Гама от село Рупча“ са само част от незабравимите заглавия на Братя Мормареви, в чест на които вече 14 години се организира литературният конкурс.

Рекорден е броят на участниците в конкурса тази година. Близо 200 ученици от цялата страна и чужбина са изпратили своите творби в категориите за есе и разказ.

„Вълнува ги несправедливостта в обществото, вълнува ги любовта. Вълнуват ги нещата, които са вълнували човечеството, откакто го има. Най-вече журито оценява способността на българските ученици да плуват срещу течението, да отприщват творческата си енергия, при това с хумор, както са го правили нашите известни сценаристи и писатели“, разказа в ефира на „Тази неделя“ поетът Бойко Ламбовски, който е и в журито на конкурса.

Първа награда за есе получи 15-годишната Севилай Селим от Черноочене с бунтовния си текст „Аз обвинявам образователната система“, а първа награда за разказ грабна 15-годишният Кирил Димов от Казанлък за сатирично-фантастичния си разказ „Когато веганите изпият Слънцето“.

Призовете бяха връчени от председателя на Фондация „Братя Мормареви“ – социологът Кънчо Стойчев, в неделя, 20 септември, в чест на началото на учебната година.

Втора награда съответно заслужиха Силвия Йолова от Мездра за есето си „Парадоксът на XXI век“ и Теодора Георгиева от Силистра за разказа си „Момчето хвърчило“.

Награди получиха и педагожки, посочени от призьорите ученици – това са преподавателките Фикрие Дормуш и Валентина Димова.