Националният Бунраку театър от Осака гостува в България. Бунраку е едно от трите традиционни японски театрални изкуства, наред с Но и Кабуки, включени в списъка на Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Екип на „Тази неделя” се срещна с майстор на кукли от една от най-известните японски театрални фамилии.

Още от Средновековието Осака е център на японската търговия, занаяти и изкуство. От там преди повече от 300 години тръгва и историята на японския куклен театър Бунраку. От тогава занаята по изработването на кукли се предава в семейството на Юшида Тамаске, който и до днес поставя куклени представления по старата традиция.

Снимка: btvnovinite.bg

„Куклите са изработени от добре изсъхнало кипарисово дърво и са много леки. Главата е куха и вътре има различни механизми, чрез които я движим. С помощта на лостче пък може да се движат очите и веждите, с което се променя изражението на лицето”, разказа Юшида Тамаске.

Конците, които се използват, не са традиционни, а са от мустаци на кит. На главата се правят дупчици от пирони, където се закрепва косата.

Снимка: btvnovinite.bg

В театъра взимат участие трима кукловоди, като между тях име йерархия. Основният се нарича омидзукай. Той управлява със своята лява ръка главата на куклата, а с дясната движи дясната ръка на куклата. Само главният кукловод показва лицето си по време на представление. Това е и прилика, която Юшида Тамаске намира и в българския куклен театър.

„За мен е изключителна чест, че гледах на сцената на Столичния куклен театър премиерата на "Красавицата и Звяра". Определено бях впечатлен от майсторството на изпълнението. Изключително добре владееха и управляваха куклите и ми направи впечатление, че в публиката има както малки деца и тийнейджъри, така и възрастни. При нас в Япония обикновено са само възрастни хора”, разказа Юшида Тамаске.

Снимка: btvnovinite.bg

Бунраку е в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. За да поддържат живо 300-годишното изкуство, освен традиционна музика, японците използват в представленията си и модерни, западни ритми.

„Всъщност ние правим много разчупени и съвременни колаборации. Имаме и представления, в които използваме виртуална реалност. Често в нашия театър се включват популярни актьори или други знаменитости. По този начин популяризираме традицията си, като я правим и по-близка до съвремието ни”, допълва Тамаске.

Японският куклен театър гостува на България като за  юбилейните чествания "30 дни на японската култура в България". Вдъхновени от Бунрако по японска приказка, Държавният куклен театър в Пловдив представи спектакъла "Принцът на земята и принцът на морето".

Снимка: btvnovinite.bg

В него участва оригинална Бунраку кукла, специално изработена в Токио от един от малкото живи кукломайстори в Арата Ковагучи. Тя е единствената изработена кукла в последните 40 г. в целия свят и остава в Пловдив.