По-малко от седмица остава до началото на предизборната кампания за парламентарните избори у нас и партиите вече са на нисък старт. В „Тази сутрин“ социологът Андрей Райчев и политическият анализатор Георги Харизанов коментираха какво може да очакваме в периода до 4 април. 

Трансферните прозорци все още са отворени и през тях депутатът Владислав Николов напусна ГЕРБ, за да стане водач на листа в партията на Цветан Цветанов, Боян Чуков си взе довиждане с БСП и отиде в листите на ВМРО, по същия път тръгна и депутатът от левицата Иван Иванов, а бившата областна координаторка на „Има такъв народ“ Росица Кирова получи предложение от премиера Борисов да води листата във Видин. 

Първото място за ГЕРБ, според социологическите проучвания през последните дни, въпреки множеството скандали през мандата, Харизанов обясни с лидера на партията – Бойко Борисов. „ГЕРБ е лидерски проект и той се солидаризира силно със своя лидер, докато Борисов няма конкурент на лидерски терен, какъвто той няма, нещата ще продължават да бъдат такива, а хората да се чудят защо ГЕРБ пак качват доверие“, коментира той.   

На въпрос обаче защо Борисов е на трето място по обществено доверие – след Слави Трифонов и Мая Манолова (б.р. според проучване на „Маркет линкс“), Харизанов каза: „някой актуален поп-фолк изпълнител може да излезе и още по на чело, а не като г-н Трифонов, отказал се. Нищо не говори това – харесване и избиране са две различни неща“. 

Социологът Андрей Райчев обясни, че ГЕРБ запазват първото място, но само сред хората, решили категорично за кого да гласуват. Според него е възможно останалите да разместят процентите. 

„Основният въпрос е защо БСП не качват проценти – те са между 500 и 600 хил. души в страната, при обичайния милион. БСП никога не е била лидерска партия, имало е силни лидери, но Корнелия Нинова промени характера на БСП, а това беше изключително сложно. Проблемът е, че тази партия не е същата, която Борисов срещна през 2009 г. на изборите, когато се появи на политическата сцена“, допълни Райчев. 

Харизанов призна, че качествата на Цветан Цветанов при организирането на избори определено липсват сега в ГЕРБ, но липсват и други неща – саморазправата с коалиционните партньори. „Това, след мандат всички да те мразят, дори тези, които са управлявали с теб – това също липсва“, каза Харизанов и обясни, че сега листите на ГЕРБ се редят от областите организации и административния ръководител на партията Цветомир Паунов, но последната дума ще имат Изпълнителната комисия и Бойко Борисов. 

Относно представените вчера лидери в партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, Райчев заяви, че нищо харизматично не е видял. 

„С цялото шоу, което той направи вчера, каза едно нещо: „Това са професионални хора, аз съм сериозен човек и съм се опрял на сериозни хора, ще управлявам тази държава сериозно“. За него това е много важно, защото има подозрение да не би това да е поредният Яне Янев, Бареков и т.н. Слави е третият цар след Симеон и Борисов. В България няма дискусия ляво-дясно, у нас има дискусия за човек. Главният конкурент на Борисов е друг вид Борисов и това е Слави Трифонов“, посочи социологът. 

Харизанов добави, че лидерът на социалистите трябва да е притеснена за второто си място. 

Цялата дискусия може да видите във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!