Осем дни след въвеждането на зеления сертификат екип на bTV отиде на опера, театър и концерт, за да провери има ли отлив на зрителите.

„В момента сме обявили, че работим на 100 процента капацитет, каквато е и разрешението на заповедта на министъра на здравеопазването, днес имаме „Лебедово езеро“, спектакълът е на 50 процента пълен. Една много малка част от зрителите се отказват, тъй като не желаят да си правят тестове, не желаят и да се ваксинират“, коментира Христина Станева, зам.-директор по административни въпроси на "Софийска опера и балет".

Снимка: btvnovinite.bg

Операта разполага със собствен мобилен пункт, поема част от цената на тестовете за зрителите и прави безплатни антигенни на всичките си служители. Подобна е и ситуацията и със Софийска филхармония, където също има пункт за тестване на зрителите. От ръководството заявяват, че са  "решили да подарят на публиката част от стойността на билетите за техните концерти". "От 22 октомври до 22 ноември можете да закупите билети за концертите ни с 50% намаление", за да компенсират цената на тестовете, които зрителите си правят, съобщават от Софийска филхармония. Скоро обаче и двете културни институции няма да могат да си позволят поддръжката на тези пунктове.

„Не мисля да се ваксинирам, просто наложи се да дойда, за да влезна да гледам постановката“, споделя Мартина Захариева.

„За първи път ми се налага да си правя тест, но се радвам, че все пак го има като опция, понеже може изобщо да не отида“, допълва Деница Василева.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно наша проверка установи, че нито един столичен театър не разполага с подобна мобилна лаборатория. А голяма част от пунктовете за бърз антигенен тест отварят след началния част на постановките. Води ли това до спад в продажбата на билети?

Снимка: btvnovinite.bg

„Има отлив и то голям заради сертификатите и изискванията“, казва касиерка на касата за билети на Театър "Българска армия".

Снимка: btvnovinite.bg

„Проверката се случва по един много прост начин, имаме си устройства, хората си показват сертификатите, дали на телефон, дали на лист, единствено имаме възможност да видим сертификатите и нищо повече“, казва Мирослав Пашов, директор на Театър "Българска армия".

Снимка: btvnovinite.bg

А за удостоверяването на личните данни допълва: „О, не, не, ние не сме полиция, нямаме такива функции, ние можем само да установим, че има сертификат и нищо повече. По–важното е да проявим добросъвестност всички, всички - не търсим начин да излъжем, че имаме сертификат, че ползваме сертификата на друг, толкова по–добре ще бъде за всички нас“.

„Не чакахме въобще, много бързо се получи на входа. Въпреки че е доста скъпо удоволствие и билет и антигенен тест“, споделя зрителка в театъра.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази вечер играем "Албена" от Йордан Йовков. В спектакъла има някъде около 15-16 артисти. Дали има кихащи хора, винаги има кихащи и ще продължава да има, но всички артисти са ваксинирани и затова аз идвам спокойно на работа, казва актьорът Иван Радоев.

В "Театър 199" зрителката Кристина Николова споделя: „Ваксинирах се преди месец, аз щях да ходя с една приятелка на това представление обаче тя няма зелен сертификат и трябваше да си намеря друг човек. Не успя да дойде“.

Кристина казва, че на някои от приятелите „не им се дават 10 лева, не знам - като форма на протест, не съм сигурна защо“.

„Ние и преди това си ходихме на театър, имаше маски, мерене на температури, през един човек, точно в театъра не вярвам, че ще се получи някакъв проблем, дори и с тест или без тест“, споделя зрителката.

Снимка: btvnovinite.bg

На концерт в Студентски град се очакват близо 700 души. Зрителка отново споделя, че „изобщо не е удобно да се правят каквито и да е тестове, но след като такива са мерките“, тя се съобразява.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако искате да отидете на театър, опера кино или концерт, не е мисията невъзможна, стига да се заредите с малко повече търпение, ако не сте ваксинирани и трябва да си правите бърз антигенен тест, но  разбира се, забавлението е гарантирано.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!