На Никулден рибарите бяха изненадани с промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които предизвикаха гнева им. Любителите риболовци вече ще заплащат риболовен билет, ще мятат въдица от специално обособени места и още - уловената риба вече е лимитирано количество.

Удоволствието да метнеш въдицата и да релаксираш като герой на Хемингуей от "Старецът и морето" вече ще се заплаща и ще е под контрол дори за въдичарите.

Снимка: btvnovinite.bg

"Няма кой да им вади заплатите и се чудят как да вземат пари от хората. Да не я хранят тая риба, че ще искат пари", казва Николай Желев, рибар от Бургас.

Вече ще се иска риболовен билет за ловене на риба и в Черно море, така както е за сладководните водоеми.

Снимка: btvnovinite.bg

Рибарите любители няма да могат да влизат в акваторията на Черно море или да пускат въдици от брега, без да са си платили риболовен билет.

В момента билетът за риболов в сладки води струва 25 лв. на година. Милчо и Митко са от Черноморец и всяка свободна минута са в морето.

"Ние сме си тука израснали на морето, плащаме си данъците на морето, плащаме си като членове на рибарското сдружение, плащаме си членски внос на рибарското сдружение, плащаме си за лодките за стоянка тука, за всичко и още веднъж, колко да плащаме повече?", казва Милко.

Снимка: btvnovinite.bg

Промените предвиждат и лимит на улова.

„Спираме и се прибирамер защото вече лимитът ни е 5 килограма, кантари в лодките, да теглим рибата, това е глупаво, за мен това е глупаво“, споделя Милчо.

Снимка: btvnovinite.bg

"Как ще премерят рибата си, всеки любител риболовец не е длъжен, но би следвало да има кантар и ролетка в себе си, за да знае какво количество риба е уловил и дали тя е маломерна или немаломерна. Ако ние не контролираме риболова, това означава, че морето ще се изчерпи", казва Галин Николов, директор на ИАРА.

Снимка: btvnovinite.bg

"Контролът пак се мери с двоен аршин - за едни има контрол, за други няма контрол. Да гледа риболовните кораби какво правят, те унищожават морето. По нагоре от нас които са, защото ние – какво, хващаме по 5 по 10 килограма риба, а те хвърлят с тонове в морето, дребна, маломерна риба", казва Димитър Илиев, рибар от Черноморец

Потомствените рибари обясняват, че от векове риболовуват по един и същи начин и мрежите им са за точно определен размер риба.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!