На Йордановден bTV гостува в дома на една жена, надскочила не само себе си, но и целия свят.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя е световна рекордьорка в скока на височина, носителка на европейска титла и на два олимпийски медала – Йорданка Благоева.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен с титлите тя се гордее и със своите две деца и петима внуци. За празника често се събират цялото семейство.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-любимото състезание, за което Йорданка Благоева с удоволствие си спомня, е Европейското първенство март 1973 г, в Ротердам.

„Това беше след Олимпиадата в Мюнхен, тогава направих световен рекорд 1,92 и станах европейска шампионка. Но това, което го прави много специално състезание за мен, е, че започнахме сутринта в 9 да скачаме, приключихме в 3 следобед, другите дисциплини приключиха, но нито един човек от залата не стана да си отиде. Всички останаха да гледат. На другия ден вестниците пишеха: „Българската роза покори холандските лалета”, което за България е нещо много голямо. Сравняваха ме с Кройф, той беше тогава в силата си в Холандия. От посолството бяха абсолютно всички и казаха: „Това, което вие направихте за 2 дни, ние за 20 години не сме направили – цяла Холандия да говори за България”, разказа тя пред bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

За 50-годишнината си тя е подарила всички свои медали, включително и олимпийските и плакетите за световния рекорд на Музея на спорта.

„За предишната годишнина направиха документалния филм „Отвъд скока”, а за този рожден ден няма да филм, а книга – „Босоногата кралица”. Премиерата е на 15 януари”, обяви Благоева.

Снимка: btvnovinite.bg

А защо „Босоногата кралица”? „Така беше навремето, аз скачах „коремно претъркалящ се стил” – сега вече никой не скача така – и нямаше шпайк за маховия крак. Скачах с бос махов крак и с шпайк на отскачащия крак. Също така съм родена на село и много обичам да ходя боса и като ходехме на лагери, вечно бях боса. Имаше един треньор на бяганията – Ченгер,  от него излезе това име – „босоногата кралица”, допълни тя.

„Но аз бих искала да кажа какво се опитваме да кажем с издателя и с авторката: на върха е много хубаво и светло, когато успееш да стигнеш до горе, но дано младите да разберат, че този път е много дълъг, много труд, воля, всеотдайност трябва да има,  за да можеш да  стигнеш до този връх”, подчерта Йорданка Благоева.

За нея семейството е нещо много свято. „Смятам, че на жената едно от основните задължения е да продължи рода и да даде живот. Това е най-ценното за мен и съм благодарна, че имаме петима внуци”, каза още тя.