Един млад лекар се опитва да възстанови доскоро затвореното неврологично отделение във видинската болница. Допреди идването му пациентите с инсулт са извозвани до Лом, Монтана или София, което увеличава риска им от инвалидизация и смърт. Отделението е важно за цялата област, а докторът прекарва не часове, а дни там, за да го спаси.

В разгара на пандемията миналата година отделението по неврология във видинската болница спира да работи. Причините са лоши условия както за пациентите, така и за лекарите. Един 34-годишен доктор, ученик на проф. Калпачки, напуска работата си в столичната болница, за да се върне в родния Северозапад.

Д-р Ангел Благоев е невролог, на 34 години е, а от 4 месеца е началник на „нервно отделение“.

„Работя като лекар от 10 години, само в сферата на неврологията. Седем години съм работил в „Св. Анна“, Окръжна болница“, разказва лекарят.

Напуснал столицата, защото е „на мнението, че човек трябва да работи и да упражнява своя труд там, където е роден“.

„Навремето моят чичо почина от инсулт. Аз имам близки от този край и знаем, че лечението на инсулта е спешно, изисква спешни адекватни мерки в рамките на няколко часа. Ако един човек, който получи инсулт във Видин, няма отделение, което е тук в момента, трябва да е транспортиран в болницата, в което да се проведе такова лечение – близките районни болници и там нещата са сложни и там такова лечение не се провежда рутинно. Това означава, че тези хора ние ги обричаме. Обричаме ги на инвалидизация или на смърт. Смъртта от инсулт, инвалидизацията - това е ежедневието“, казва д-р Благоев.

В областта живеят 52 439 българи. Според последните статистики Видин се нарежда сред областите с най-високо равнище на смъртност. А екипите на спешна помощ в тази болница приемат годишно над 500 сигнала за инсулт, което означава между един и два случая - всеки ден.

Снимка: btvnovinite.bg
„Намерих едно отделение, което е затворено и пусто. Отделение, в което няма никой...и се чудех тези хора, къде се лекуват. Това е интензивен сектор…. Имаме достъпно болни – шест легла, пет човеци, от които някои в много тежко състояние“, разказва д-р Благоев.

А сега вниманието му е насочено към специално към една пациентка: „Дойде съпруга й. Тя е с обездвижени десни крайници. Не може да говори; с мозъчно-съдов инцидент; с исхемичен инсулт много тежък и когато видиш едни хора, които са живели цял живот заедно... По принцип свижданията в болниците не са разрешени, но човек според мен трябва да прояви човещина, защото този човек може да види тази жена за последно“

Само за четири месеца, благодарение на усилията на д-р Благоев шест човека отново могат да се движат и да говорят. Въпреки че условията, в които провежда лечение, не са добри. Няма и достатъчно подходяща апаратура.

„Смятам, че няма да се чувствате комфортно, ако има още пет човека с вас в една стая. Дюшеците не са удобни. Ако има две тоалетни – аз ако вляза в болница и трябва да чакам – това отделение не е изключение, но човек трябва да иска да направи…“, казва лекарят

Затова, за да се справя успешно с пациентите, докторът разчита изцяло на медицинските сестри. Една от тях е Минка Боева. Работи в болницата от 35 години. Тук тя също е губила близки хора.

„Това е просто една трагедия за семействата; не случайно хората казват удар. До сега си здрав и в следващия момент си труп на легло и ти да изправиш шест човека отново да им възвърнеш движението; да ги върнеш такива, каквито са – за мен това е невероятно“, споделя Минка.

А за това как се е стигнало до проблема с отделението, разказва: „Миналата година така се получи. Просто обстановката беше такава - малко неразбории, избухна COVID инфекцията, целият персонал бяхме първите, които бяхме заразен. То никой не знаеше, болните се приемаха без тестове и в един момент така се получи. Основно лекари напуснаха“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Без неврологично отделение в този град, в тази област просто е невъзможно. Тежко ми е за тази пропусната година. В града има много невролози. Д-р Благоев има нужда от помощ. Той не може да издържи сам“, казва медицинската сестра.

В момента д-р Благоев покрива смени за трима лекари, а на отделението са необходими шестима доктори, за да покрива дейността 24 часа непрекъснато. А на 200 км в София го чакат неговите деца.

Не знае дали тази жертва си струва, но казва, че на този етап не би го отказало „абсолютно нищо“.

„Лекар станах, защото исках да стана лекар. Всъщност моят баща е лекар. Той не ми е повлиял за това мое решение, той на времето казваше, че това е изключително трудна професия и много отговорна и ако не отдам сърце и душа в това, което правя, по-добре да не работя тази работа“, казва медикът.

„Най-трудно можеш да излъжеш хората. Хората трудно можеш да ги излъжеш и когато виждаш, че правиш нещо за тях, когато виждаш, че си откровен и искрен спрямо тях, те го оценяват и го виждат. Мерилото на нашия труд са хората. Хората, които помагаме – те дават оценка за нашата работа. Аз се опитвам да помогна до колкото мога“, смята лекарят.

Справка на сайта на болницата показва, че няма свободна позиция за лекар. Новоназначената директорка отказа коментар, но заяви, че застава зад каузата на Д-р Благоев.

„Аз мисля, че във Видин има достатъчно невролози. Мисля, че с всеобщи усилия, ако дойде и даде по едно дежурство или две ще бъде от голяма полза на хората тук“, казва д-р Благоев.

Близки на пациенти, чийто живот д-р Благоев е спасил инициират дарителска кампания. 

"Подкрепям  д-р Ангел Благоев, завеждащ отделението по неврология във Видинската болница „Св. Петка“, защото неотдавна той спаси моя баща. Утре ще спаси нечии друг баща или майка. Благодарение на възобновеното от него неврологично отделение д-р Благоев върна надеждата, че пациентите ще получават шанс за живот и така необходимите помощ, и лечение във видинската болница, без да се налага тяхното транспортиране далеч от дома, което значително намалява шанса им да оживеят. Реших, че трябва да се помогне на този прекрасен млад специалист като се опитам да организирам благотворителна кампания, за да може екипът на д-р Благоев да се сдобие с необходимата медицинска апаратура, както и да се подобрят материалните условия в самото отделение, където болните се лекуват", споделя д-р Десислава Валериева, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Д-р Валериева в момента живее в Германия. Там също преподава в университет. Надява се, че в каузата ще се включат и колегите й там. До момента каузата е подкрепена от актьорите Параскева Джукелова, Радина Кърджилова, Деян Донков, Юлиян Петров, Ники Станоев, авторката на "Лейди Гергана" - Цветелина Цветкова, както и колегата ни Диана Любенова. Със своите гласове те отправят призив за подкрепа към доктор Благоев и каузата му.

Отделението има открита и дарителска сметка. 

Желаещите да дарят могат да направят това на посочената сметка:

МБАЛ "СВЕТА ПЕТКА"АД ВИДИН
ВИДИН 3700 "ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ" 119
КЛИЕНТСКИ НОМЕР: F11035
БУЛСТАТ/ЕГН/ЛНЧ: 105515902
БАНКОВА СМЕТКА: ЦКБ АД Клон Видин
IBAN: BG76 CECB 9790 10F1 1035 05
BIC: CECBBGSF

Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на така необходимите за неврологичното отделение медицински уреди – доплер и ЕКГ – уреди за  ранна диагностика и оценка на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания с цел предпазване от по-нататъшни усложнения, както и за подобряване на болничната среда в отделението.