Зимата е най-добрият момент за тренировки и подготовка за лятото. В рубриката “Mисия 360”, Ладислав Цветков разказва докъде може да стигне човек на само на един дъх.

Да се гмурнеш на десетки метри с един дъх е забележително занимание, което на моменти дори изглежда нереално. На практика свободното гмуркане е още един пример за човешките възможности.

“В момента на басейна провеждаме начална тренировка по свободно гмуркане. Това е основен курс и тренировка на басейн. Как трябва да се плува по максимално ефективен начин и обясняваме на практика какви са правилата за сигурност и как трябва да ги спазваме“, обясни Любомир Стефанов, инструктор по свободно гмуркане.

Свободното гмуркане изисква постигането на вътрешен баланс и техника на дишане.

Снимка: Ладислав Цветков

„Общо взето методите на дишане преди гмуркането. Подготвителното дишане преди последния дъх, преди да се гмурнем, както и възстановителното дишане преди да излезем са взаимствани от йогата“, казва инструкторът по свободно гмуркане Нели Кечева.

„Един човек без специална подготовка може да изплува 40-50 метра на един дъх, а с правилната техника и тридневен курс да слязат на дълбочина от 15-20 метра“, допълва Стефанов.

„Най-важното нещо, което хората трябва да научат при нас, да бъдат спокойни. Както мускулите, така и психиката и мислите“, казва Кечева.

Ключът е в това да се изключиш тотално от външния свят.

„Това е основата. Човек трябва да е много релаксиран и спокоен, за да може да изкара повече време под вода“, допълва Кечева.

Снимка: Ладислав Цветков

„Световният рекорд с моноплавник е 130 метра. Имам предвид 130 метра дълбоко в морето. Световния рекорд в басейн, отново с моноплавник е 300 метра. 300 метра са 6 дължини на олимпийски басейн“, обясни Стефанов.

Рекордите са в резултат от много подготовка и това не бива да се забравя. За нас, които не сме професионалисти, е достатъчно просто да се наслаждаваме на водната среда.