Езерото Керкини в съседна Гърция привлича стотици фотографи от цял свят. Причината е голямото разнообразие от птици, които се намират там. Лесно ли е да снимаш в дивата природа - разказва Ладислав Цветков.

Да влезеш в дивата природата и да се потопиш в нейната красота винаги е вълнуващо занимание, а да заснемеш красива птица дава още повече емоция. Снимането обаче не е лесно и изисква подготовка.

„Бих казал, че първото и най-важно нещо е опознаването на природата, защото всяко едно животно е специфично само за себе си. И затова е много важно преди да излезем да снимаме в природата, ние да сме си опознали обекта. Бих казал, че това е един от най-трудните жанрове във фотографията, защото изисква много време, а оптиката е решаваща. Трябва ни дългофокуслна оптика, с която да се доближим до дивите животни. Основното послание, което се опитвам да предам, е етиката и морала на поведение в дивата природа. Последните години осъществих мечтата си да снимам в Африка и да снимам диви животни там. Оставаш зашеметен от броя на животните. Разликата с България е, че там животните не се плашат и са навсякъде, не както у нас в Европа“, каза Ивайло Зафиров, който е еколог и фотограф.

Езерото Керкини е красиво и забележително място с огромно многообразие от видове птици, което привлича фотографи от цял свят.

„Керкини е много интересно с това, че е голяма влажна зона и планина. Освен това езерото се намира на миграционния път на птиците и се намира между тези, които обитават юга и севера. Затова се наблюдават птици, както от юг, така и от север и така може да се видят много птици. Освен това не само е НАТУРА 2000, но е и национален парк. Също така е влажна зона включена в Рамсарската конвенция. Има управа на парка и тук никой не може да си прави, каквото си иска“, каза Зафиров.

Снимането и наблюдението в дивата природа има и още една страна и това е вникване и опознаване на това, което най-великия творец природата е създала

„От моя гледна точка винаги най-важното е посланието, защото ако ти знаеш какво искаш да кажеш и знаеш как да го покажеш, техниката може само да ти помогне да го направиш, но наличието на добра техника не може да замени липсата на идея. Дълбоко вярвам, че може да се разказват истории около животните, защото те, както и хората, са силно емоционални. Изживяват чувства, имат мечти и могат да бъдат наранени както физически, така и психически, духовно и морално, колкото и странно да звучи, че го казвам“, заяви Темелко Темелков, фотограф и видеограф.

Той обясни, че в природата животинките има същите емоции като хората.

„Ако човек започне да се вглежда в дивата природа, дори и малките буболечки, човек намира поука в поведението на животните. Те са живи същества точно както ние. Имат всички емоции, както ние имаме, просто колкото повече ги виждаш, толкова повече разбираш техния свят. Дълбоко вярвам, че ако се огледаме около нас и осъзнаваме с кого общуваме и виждаме животните, това може да ни даде само добродетели, защото когато ти имаш отношение към нещо различно от теб и си готов да го приемеш, това може само да те обогати“, обясни Темелков.

„Снимката определено носи много спомени и емоции, защото въпреки, че съм била на стотици места, всеки кадър който си прегледам знам кога съм го направила, при какви условия и си припомням самата емоция. За мен самата емоция е най-важна. Беше много интересно когато отидох за първи път в Африка се чувствах така, все едно съм била там цял живот. Когато стигнахме до една майка със слонче ме заля една емоция и дори се разплаках. Най-важното е да не ги безпокоим. Сега е пролетния размножителен сезон не само за птиците, но и за почти всички животни. Всяко едно безпокойство може да бъде фатално“, казва Яна Барзова, еколог и фотограф.

Много са красивите места по света, където човек може да се наслади на дивата природа. Разбира се, който иска може да отиде и в Африка. Ние имаме привилегията, езерото Керкини да е на два часа и половина път от нашата столица.