Не събужда приятни чувства как президентът започва да говори в един глас с ГЕРБ и ДПС. Това коментира Мирослав Иванов, който е временно изпълняващ длъжността председател на НС.

“Аз уважавам господин Радев, това е добър президент. И за мен е странно как след като 2 години неговата реторика против модела на "ГЕРБ" и президентът трябва да обединява, напротив, той не се явява като обединител. А изхождайки от големия си авторитет, се опитва допълнително да налива вода в мелницата на опозицията“, каза Иванов и добави, че според него действията на Радев водят до позитиви за опозицията. 

Вчера президентът заяви, че "Кирил Петков е премиер на България, а не куриер на Франция за Северна Македония".

По думите му България е трябвало да изработи свое предложение за решаване на проблемите на Северна Македония, а не да внася чуждо и то „без да заяви позиция". Според президента е неприемливо и да се прехвърля цялата отговорност върху Народното събрание.

Иванов коментира, че българското правителство няма да поема никакви ангажименти, без да бъде дадена зелена светлина от Народното събрание.

Това означава  да бъде приета декларация, че се дава зелена светлина за действие на правителството да подпише един или друг документ.

"Към момента френското предложение се намира в комисията по външна политика. Оттук най-логичното нещо, което следва да направи, е да се извика на изслушване министърът на външните работи, който следва да даде отчет на Народното събрание какво е свършено за тези 6 месеца и половина в посока преговори. Каква е договорната рамка такава, каквато те я виждат и вече самата комисия може да изследва и да излезе с доклад какво и как се случва и може да бъде внесен проект за решение или декларация в Народното събрание, което вече, самото Народно събрание, да прецени дали да одобри, или да отхвърли. По този начин да даде, или не зелена светлина на премиера да подпише да подпише официален документ за вдигане на ветото“, обясни Иванов.

Той коментира и избора на председател на НС след предсрочното освобождаване на Никола Минчев.

Иванов обясни, че това ще е човек, одобрен от коалицията, а постът за самия него не е самоцел.

Той бе категоричен, че ПП не търгува с депутати.

Ние искаме депутатите да гласуват по съвест - не обещаваме постове, не обещаваме каквито и да било финансови облаги. Аз съм на мнение, че има почтени хора в НС. Вярвам, че те ще намерят сили в себе си действително да гласуват по съвест, заяви Иванов във връзка с предстоящото през тази седмица гласуване на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков, внесен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

Според Иванов, не спорът със Северна Македания, а финансов и материален интерес стоят зад решението на ИТН да напуснат управлението.

Вижте още във видеото.