Точно на Великден този свят напусна един от малкото журналисти у нас, които говорят това, което наистина мислят.

По ирония на съдбата Милен Цветков си отиде така, както не искаше – притиснат между ламарините на джипа на едно дрогирано до козирката момче.

Снимка: btvnovinite.bg

Той беше журналист и с характер, който не се страхуваше да задава въпроси. Неведнъж той провокираше своите събеседници, включително и премиера Бойко Борисов.

Милен Цветков започва кариерата си в БНТ като репортер в предването „Ку-КУ“. По-късно става водещ на новините в Националната телевизия, която напуска през 1995 г. с обяснението, че там цари цензура. В следващите шест месеца работи като разносвач на месни продукти. След това става и управител на пловдивско заведение.

Снимка: btvnovinite.bg

След кратко завръщане в БНТ, кариерата му продължава като водещ на сутрешния блок по Нова телевизия „Здравей България“. Най-известно остава предаването му „Часът на Милен Цветков“.

Снимка: btvnovinite.bg

Неведнъж е свалян от екран. За последен път това се случи преди 2 години. Предаването „Часът на Милен Цветков“ бе спряно с мотив, че не отговаря на  стандартите на телевизията за обективност.

Загубата на обичания водещ предизвика вълна от реакции в социалните мрежи - от колеги, хора на изкуството, политици.

„(...)не цепеше басма на никого. От онези импулсивни пичове, за които справедливостта е закон, а правдата - морален коректив. Беше "наш" човек. Затова го недолюбваха... И точно тази нискочел примитивизъм, срещу който негодуваше, го уби“, написа аниматорът Теодор Ушев в социалните мрежи. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Реакцията към това отвратително престъпление трябва да е категорична и наистина безкомпромисна“, написа писателят Захари Кабашлиев.

В родния ефир ще останат и някой от най-култовите реплики от разговори на Милен Цветков със зрители.

През този месец Цветков започна и ново предаване „Алтернативата“ по ТВ1. Темата беше посветена на това как ще изглежда светът след края на пандемията от COVID-19. По темата не си спести и критиките към властта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние не сме овце. Нямаме нужда  всяка вечер някой да ни наритва през телевизора“, каза той.

А в един от последните си постове в социалните мрежи публикува снимка с маска и коментар -  „Маските са , за да мълчите, не за са ви пазят“.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен следа в журналистиката, Милен Цветков оставя и две деца - на 24 и 8 години. Негови колеги журналисти и приятели стартираха дарителска кампания в тяхна подкрепа.

Средствата ще събират и ще се разпределят с подкрепата на Фондация "Работилница за граждански инициативи“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!