Въпреки напредъка на медицината, над 65% от смъртните случаи у нас при хора до 75-годишна възраст са могли да бъдат предотвратени. Това показва статистика на „Евростат”.

На фона на тези данни, според кардиолога проф. Иво Петров достъпът до здравеопазване на ниско и средно ниво е добър. По друг начин обаче стои въпросът с по-сложните случаи, защото при тях е необходимо използването на най-новите методи за лечение и съответно много по-голямо доплащане от страна на пациента.

„За съжаление тези методи са скъпи. Това е една истина, която не често се казва на хората. Би трябвало всички да знаят – и управниците, и политиците, и всички, които се занимават със здравеопазване. Доплащането, което всеки един пациент трябва да направи, не е малко. И това всъщност докосва проблематиката с допълнителното осигуряване и оптимизирането на допълнителните доплащания”, коментира проф. Петров в „Тази събота”.

Новите методи за лечение, особено в областта на съдовата хирургия, стават все по-малко инвазивни. Професорът разказа за случай на пациент със сложна съдова патология и последвала интервенция, направена без обща анестезия, което преди е било немислимо.

„Имаше огромна аневризма в областта на дъгата на артерията. Без операция успяхме да подсигурим кръвотока във всички мозъчни съдове и в самата аорта, като имплантирахме няколко последователни стенда, покрити с тъкан”, разказа проф. Петров.

По думите му в момента здравеопазването има нужда от оптимизиране и то настъпателно, но същевременно има и добра воля това да се осъществи.