Продължаваме с една история от седмицата, която тръгна от ефира на bTV и обиколи всички медии - историята на 14-годишния Исус Христов от Айтос, който живее в стая без врата, но намери портмоне с пари и го занесе в полицията. Оказва се, че ромската махала в града има и друг герой - полицаят Матей Тончев.

Вече 22 години работният ден на полицейски инспектор Матей Тончев започва и приключва в ромската махала на Айтос. „Понякога се е налагало и по цял ден да стоим в махалата, когато имаме проблеми, но като цяло поне два пъти на ден, до три посещаваме махалата“, обяснява той.

Познава всичките над 2000 обитатели по име. И те го познават, а децата искат да приличат на него. „Много от родителите са израснали пред мен. И може би това е една от причините. Винаги сме се държали с тях като с всички други хора, не сме ги отделяли на българи и роми. Винаги са били хора“, казва Матей Тончев.

Казва, че районът е труден, но с годините го е опознал.

Матей познава и малкия Исус, който върна портмоне в полицията. „С Исус се познаваме близо от около една година. От време на време, ето така си го виждам, защото за мен Исус е едно изключително дете, като се има предвид, че средата, в която расте е по-особена, той просто се откроява от останалите деца в махалата“, казва Нели Георгиева, инспектор в детска педагогическа стая.

В най-студените дни на зимата го среща на улицата без обувки и му купува.

За двамата инспектори не е изненада, че след като намира портмоне със 140 лева и дебитна карта, без да го отвори, Исус го носи в полицията. Описват детето като честно и с добро сърце.

Животът на Исус и неговите 7 братя и сестри не се е променил особено, въпреки че много хора им помогнаха с храна и дрехи. Семейството няма и ток, но Исус обещава да заляга повече над учебниците.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!