Не мисля, че в България може да настъпи каквато и да е криза по отношение на храните. Всякакви опити за презапасяване след време ще се окажат пагубни за нечий бюджет.
Това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и координатор на щаба „Храни и напитки“ Мариана Кукушева.
За „Тази неделя“ тя подчерта, че заради пандемията с COVID-19 у нас не се е получил парадоксът с празните рафтове, както се е случило в редица страни по света.
По думите ѝ това се дължи на добрата организация в хранителната верига и на продължаващия неуморен труд на хората, които работят в хранителната и питейната индустрии.
„Ако потреблението влезе в своите нормални за сезона параметри, цените ще бъдат допустими и достъпни за потребителите“, обясни тя.
Въпреки това изтъкна, че в момента има трудностри с транспорта, свързани не само с активността на зелените коридори, но и с намирането на транспортни фирми и шофьори, които да изпълняват заявките.
Кукушева коментира, че това е довело до оскъпяване за българските производители на храни и доставчици.