Ръцете му хвърчат по пианото, носител е на множество награди от международни конкурси и наскоро участва в концерт на Радиосимфониците в зала "България".

Ивайло Василев е на 11 години, учи в Музикалното училище "Любомир Пипков" и е едно от имената, които ще виждаме все по-често от световните сцени.

„Ходихме при едни съседи на Коледа на вечеря, и детето на съседите имаше някакво такова пиано-играчка и аз го открих и започнах да си свиря някакви неща от детската, които сме пели. И оттам всъщност се запалих”, разказва Ивайло.

Снимка: btvnovinite.bg

Тогава Ивайло Василев е на 5 години. Тръгва на уроци по пиано и от рано бъдещето му започва да се изяснява. От детски песнички, днес репертоарът му би затруднил и дългогодишни музиканти.

За да можеш да постигаш успехи, ти трябва и семейна подкрепа и добри съседи.

„Моите родители първоначално взеха едно дигитално пиано сигурно за хиляда лева, не за повече, защото те са си мислели, че например след два-три месеца ще ми омръзне и ще спра да свиря, но вече като са видели, че е по-сериозно ми купиха вече и акустично пиано”, споделя още малкият музикант.

Ивайло вече е участвал в едни от най-престижните международни конкурси за млади музиканти.

„Явявал съм се на много конкурси и в България, и извън България. И така може би най-големите ми постижения да трите московски конкурса, на които съм се явявал в Русия. Първият е Ана Ортоболевска, на който успях да взема първа награда. После Щелкунчик, и там успях да взема първа награда. И после Крайнев, където не ме допуснаха до последен тур, но в крайна сметка то пак е постижения”, сам изброява наградите си Ивайло.