Той е българин и се казва Богдан Богданов. Хлябът му е признат от ЮНЕСКО за най-чистият хляб на планетата.

Горещият полъх при отварянето на пещта, почукването на  кората, за да разбере дали е готов и взимането на канапа преди поднасянето в чужди ръце. Майстор–пекарят Богдан Богданов влага част от своя майсторлък във всеки един момент от случването на хляба, така както са го правили предците ни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Използваме за работа с тесто само дървени повърхности, и то от твърдо дърво, тъй като на металните повърхности тестото много се стресира“, обяснява той.

„За да се запази чистотата, е нужно да се използва ленен плат. Такъв тип плат се е използвал и за основи на картини и те стоят векове наред“, уточнява пекарят.

Снимка: btvnovinite.bg

Векове наред така нареченото улавяне на дивата  мая или квасец било едно от най–големите семейни богатства. Богдан избира именно това съкровище пред икономическата си професия, а обстойно проучване ЮНЕСКО избира неговия хляб за най–чистия на планетата. 

„Интересно е, че няма някаква голяма тайна. Същността на това, което правя, са млечнокисели бактерии. Те се захващат от изворна вода и брашно“, обяснява още майстор – пекарят.

Снимка: btvnovinite.bg

Той почти емигрирал – от Стара Загора в София, но не смята да напуска родината. „Винаги се плаща някаква цена да правиш хляб, това можеш да го правиш навсякъде по света, но въпросът е къде ти е мястото и къде си най–полезен“, казва Богдан Богданов.