Десетки хиляди посетиха фестивала на светлините „Лунар 2024“ през съботната вечер.

Триъгълникът на властта беше изпълнен с усмихващи се пешеходци, а  една нова луна се прокрадва нежно между 21 локации в радиус от четири километра своеобразна галерия под небето.

Фестивалът „Лунар“ промени столицата, защото едни от най-емблематичните сгради се превръщат всяка вечер в произведения на изкуството, произведения на най-добрият 3D мапинг у нас.

„Фестивалът е страхотен, препоръчвам на всички да отидат и да гледат състезанието по 3D мапинг на банята, а ние сега сме се запътили, за да можем да видим всички красоти, които ни очакват“, обяснява Николай Загорчев.

„Тази вечер е прекрасно тук. Обикновено улиците в тази част на града не са толкова оживени, но вижте какво се случва днес, всеки е навън, хубаво е да се усеща пулсът на града по този начин“, коментира Риши.

„Аз за първа година съм на този фестивал и съм силно впечатлена. Бих стояла с часове да гледам шоуто. Много е хубаво, браво на всичките организатори и на всеки, който е замесен и се надявам да го има и догодина“, категорична е Елисавета.

Снимка: bTV

Антони Йотцов е един от малкото българи поканени да представят своето виждане по темата на фестивала тази година: „Митове и легенди“.

„Това е канатица и едно око. Или накратко – да видиш миналото си. Аз кандидатствах през 2021 г. за 3D мапинг на НДК и спечелих. След това – миналата година беше конкурса на банята. Сега съм поканен вече като участник – да се състезавам. Ние сме заедно с още четири артиста от Германия, Америка и Франция“, обяснява Антони Йотцов.

След успешното издание тази година организаторите се надяват да продължат инициативата и в други градове у нас.

„Чувството е неповторимо. Много се радваме, че за трета поредна година успяваме да привлечем интереса на столичани и гостите на града. Много се радвам, че подаряваме усмивки“, щастлив е от постигнато организаторът Марин Петров.

„За нас е доста голяма кауза да позиционираме България в центъра на дигиталното изкуство. Радвам се, че се получава и се надявам за в бъдеще да имаме възможност да продължим“, допълва Марин Петров.

Фестивалът продължава и тази вечер, когато ще бъдат обявени и тримата победители от конкурсната програма.