Да се играе футбол в квартала, не е просто съботно следобедно занимание. Това се е превърнало в смисъл на живота на някои мъже.

Снимка: btvnovinite.bg

Когато принадлежността към любимия футболен клуб и родния квартал се слеят в едно, се получава първият официализиран отбор по минифутбол „Лозенец Юнайтед”. А наскоро столицата реши да награди гордостта на квартала със Стена на славата в община „Лозенец”.

В началото на 90-те години кварталът още представлява нещо повече от местожителство, то е социална среда. Така през 1991 г. група приятели от квартал „Лозенец” решават да се обединят в отбор.

„Един ден се събрахме в нашето квартално заведение и прочетохме във вестник „Народен спорт”, че се организира турнир в зала „Фестивална”. И това беше голяма еуфория за всички нас. Направихме си екипи, фланелки и се записахме на турнира”, разказва Кирил Иванов, ветеран в отбора.

„Аз лично бях на 17 години и в първия официален мач бях най-младият. Клубът и до ден днешен се е запазил като испанския „Атлетик Билбао”, играят само местни момчета”, допълва той.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много трудно е някой от друг квартал да попадне в този отбор, даже няма такива случаи. Тончо Тончев се наложи да си купи апартамент в „Лозенец”, за да се трансферира от Женския пазар”, подчертава Веселин Колев, мениджър на отбора.

„Лозенец Юнайтед” е водач и в други категории. „Това беше един от първите отбори, който имаше собствен сайт през 1997 година. „Левски”, ЦСКА нямаха тогава сайтове”, посочва Колев.

„Лозенец Юнайтед” е и първият отбор по минифутбол, който представи България на международно ниво. „Имаше един турнир в Холандия. В края на миналия и началото на този век в Европа тези неща не бяха много развити. Този турнир в Холандия беше общо взето тогава със статут на неофициално европейско първенство. Имаше отбори от Русия, Полша, Холандия, Германия, Англия”, допълва мениджърът.

„Лозенец Юнайтед” имат представителен отбор и отбор на ветераните. Общо имат изиграни над 1000 мача и участия в над 100 турнира, сред които и множество в чужбина.  

Въпреки че възниква в двора на 35-о училище, днес там условия за игра няма. А екипът е принуден да търси игрища под наем, където да практикува любимия си спорт. За да успеят да попълнят и юношеска група, съотборниците се надяват в „Лозенец” да се появят нови терени за игра.

Автор: Елица Кънчева