След три успешни години за родния туризъм, настоящата е кризисна, отчитат от Варненската туристическа камара. Към този момент обаче e рано да се прогнозира колко ще бъде спадът в края на сезона.

"Най-сериозен е спадът от Германия. Големите оператори сочат, че при някой спадът е 15%, при други над 20%, което означава, че ние лятото посрещаме към 530 000 немски туристи, говоря само за черноморието, ако се съдържат тези спадове, това означава, че някъде 100 000 немски туристи ще посрещнем по-малко този сезон". Това обясни за предаването "Тази сутрин" Стоян Маринов, Варненска туристическа камара.

По северното черноморие засега повече страдат курортните комплекси, докато в самия град Варна дори определят сезона като добър.

Според Дирон Ръсовски, наемател на плажна ивица във Варна, юни месец е бил малко по-добър в сравнение с миналата година, тъй като времето е било по-хубаво.

"Не може да се оплачем от спад на работата. Тук са главно български туристи и туристи, които идват с нискотарифните авиолинии, които откриха доста дестинации в Европа към Варна", обяснява Дирон Ръсовски.

Хотелите с добри мениджъри са пълни. "Успяват тези, които са по-гъвкави, които имат по-добри контакти, които са по-коректни и лоялни към туроператора. Защото туроператорът на бюрото си слага 50 оферти, всичките хотели са сложили промоционални цени, и вече преценява към кого ще насочи туристите", посочва мениджърът на хотел Павлин Косев.

На юг, в Слънчев бряг, най-големият ни черноморски курорт, също още има свободни стаи, макар вече да сме в разгара на лятото, което тревожи бранша.

Михаил Попов от "Съюз на собствениците в  Слънчев бряг", твърди, че все още има контингент за запълване, като обикновено по това време на годината хотелите са продадени. 

Възможно е спадът на немския пазар донякъде да бъде компенсиран с британци, сред които има повишен интерес. Семейството на Сара например, пристига за седмична почивка в Слънчев бряг за втори път.

След катастрофалния юни в този хотел са намалили цените и със специални оферти очакват силни юли и август.

"Сега, държавата виновна, министърът виновен. Ами къде са хотелиерите и ресторантьорите да измислят неща, с които да привличат туристи. Така че, вината е обща, на всички. И най-вече трябва да спрем с тази супер негативна информация за българския туризъм, защото той го е имал преди нас, ще го има и след нас", отбелязва Стоян Маринов, Варненска туристическа камара.

Иначе досега през сезона положителна тенденция се забелязва на полския пазар, на който редовно отчитаме ръст през последните години.