В поредицата "Личностите" Кристина Газиева ни среща с един млад учен, който вече жъне международни успехи в научната сфера. Името му е д-р Марин Буков и тази година той стана носител на голямата награда "Джон Атанасов" за изключителни постижения в областта на компютърните науки, връчвана от президента на България.

Д-р Марин Буков е на 34 години, а вече ръководи научна група - в института "Макс-Планк" за физика на комплексните системи в германския град Дрезден. Той завършва бакалавър по физика и бакалавър по математика в Мюнхенския университет Лудвиг-Максимилиан. Там завършва и магистратура по физика. Научна степен "доктор" придобива в Бостънския университет, а след това прави специализация и в Калифорнийския университет.

Научните трудове на д-р Буков имат близо 2500 цитирания, а основният му интерес е в разработването и използването на изкуствен интелект в квантовите технологии.

Носител е на множество отличия за постиженията си в науката.

По празниците той се завръща у дома. Казва, че не е толкова трудно да се поддържа връзката с родината, приятелите и семейството си, когато човек живее в Европа - най-малкия континент.

„Животът зад граница дава едно огромно обогатяване на хоризонта на човек. Това да се срещнеш с хора, които имат различна култура и различно минало, да обменяш различни визии за това как работи светът, е нещо незаменимо и много интересно. Когато човек обаче е далече от семейството и приятелите си, е недостатък на живота в чужбина“, споделя д-р Буков. Той допълва, че някой ден би се върнал и в България.

„Наградата "Джон Атанасов" е голямо признание на моята работа и за това, което съм постигнал през последните години. Тя ми беше връчена официално за постиженията в областта на квантовите компютри и на приложението на изкуствения интелект в квантовите компютри“, коментира той.

Д-р Марин Буков разказа и за работата си в института "Макс-Планк" за физика на комплексните системи в Дрезден.

„Изследванията в нашата група се съсредоточават в това да разберем поведението на квантови системи и по-специално на системи, които си взаимодействат. Приложението в наши дни е в квантовите технологии, квантовите симулации, в квантовите компютри“, обясни той.

„Надявам се, че след време тези открития ще бъдат съставна част от модерните квантови технологии. Разработваме различни начини да се имплементират елементарни операции върху квантови компютри. Те в момента са процес на разработка, в един момент ще станат реалност и ще бъдат достъпни за обикновения човек“, допълни още д-р Буков.

Според него въпреки огромния потенциал на изкуствения интелект, той няма да може да замести всички човешки черти.

Д-р Марин Буков сподели, че като дете е бил впечатлен от Нобеловия лауреат по физика Ричард Файнман, от когото си взема "няколко урока" - като този ученият винаги да има различни погледи към една задача, да може да зададе един и същи въпрос по няколко различни начина, защото никога не знае откъде ще дойде отговорът.