"Тази събота" представя с лични интервюта четиримата кандидати за вицепрезидент с най-голям шанс за поста на „Дондуков“ 2 според социологическите проучвания. В предпоследният ден на октомври в предаването гостува полковник Невяна Митева, която заедно с проф. Анастас Герджиков, бе издигната от Инициативен комитет.

Жена с офицерски пагон в надпреварата за „Дондуков“ 2 е прецедент в новата ни история.

„Свикнала съм да поемам предизвикателства като военен и спортист. Не ме плашат. Като жена и майка съм свикнала да излизам от зоната си на комфорт. Така възпитавам и нашите деца“, коментира полковник Митева решението си да се кандидатира за вицепрезидент.

"Чуваме доста неистини (по мой адрес - бел. р.). Това беше една от причините, които ме провокира да се включа като кандидат за вицепрезидент в двойка с проф. Герджиков. Именно защото смятаме, че истината е една, тя е изключително важна и трябва да се спазват законите на нашата Република България", каза Митева.

Тя коментира и казуса с решението на Конституционния съда за двойното гражданство на Кирил Петков. По думите ѝ Конституцията трябва да се спазва, особено когато говорим за върховенство на закона.

Митева отказа да даде оценка като военен на досегашните президенти в ролята им на върховни главнокомандващи, тъй като това, по думите ѝ, противоречи на "воинската етика и морал". Според нея тази оценка ще направи историята.

Що се отнася дали ще помага на проф. Анастас Герджиков в ролята му на главнокомандващ, ако бъдат избрани за президент и вицепрезидент, Митева заяви: "Вярвам, че заедно ще се допълваме в екип. Винаги съм готова да дам съвет от моята компетенция".

Основната роля на президента в ролята му на главнокомандващ е да дава "стабилност в отбраната", смята Митева.

"Сблъсквала съм се с много ситуации в моята военна кариера, с дистанция на времето могат да се определят като дискриминация. Моите висши командири са смятали, че не съм била достатъчно подготвена, но това още повече ме стимулираше и мотивираше да доказвам, че мога да се справям и в това поприще. Те повярваха в мен. Искам да окуража всички млади момичета, че ако вярват в себе си, ще се случи това, за което мечтаят", каза Митева, която е председател на Сдружението на жените военнослужещи.

Според нея скоро ще дойде момент, в който ще има и жени пилоти в изтребителната авиация. Имало е две жени, които са били приети в изтребителната авиация, но впоследствие са избрали да преминат в транспортната. "Това е техен личен избор, но зад този личен избор понякога се крият зрънца съмнения дали наистина са били добре приети в мъжкия колектив на авиобаза "Граф Игнатиево", каза Митева.

"Не съжалявам за спортната си кариера", каза Митева, която е била професионална плувкиня и на 18 години участва в Олимпиадата в Сеул. Спортът ѝ е дал много, но това е било индивидуална дисциплина, а военната ѝ кариера я е научила, че има хора, които ти пазят гърба и можеш да разчиташ на тях.

Митева е съпруга на генерал-майор Явор Матеев, който от 2019 г. е командир на Съвместното командване на специалните операции. От него тя се е научила да вярва повече в себе си.

Какво още разказаха Невяна Митева и генерал Матеев за семейството им - вижте във видеото.