В поредицата от лични интервюта с кандидат-депутати днес гост в „Тази събота“ беше Мая Манолова – водач на листата на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ в 23 МИР в София. Тя беше в студиото заедно с нейната приятелка Биляна, която е шивачка от Дупница. 

Манолова обясни, че от нейната политическа формация са си дали обещание по време на кампанията да не показват себе си и семействата си, а обикновените граждани на страната и затова в студиото не дошла със съпруга си Ангел Найденов или дъщеря си Ралица. 

„Биляна е обикновен човек, но с необикновена сила и кураж. Благодарение на нея променихме закон и заради този закон хиляди други работници като нея си получиха заплатите през последните няколко години. Тя поведе своите колежки, за да се противопоставят на един работодател, който системно не плащаше заплати“, каза Манолова. 

Биляна разказа, че тя се е свързала с Мая Манолова, когато е била омбудсман и вече е била отчаяна от условията на труд. „Първото ми впечатление беше, че дойде веднага. Първият човек, който се отзова, беше тя – от всички, които потърсих. Казах си: „Тази жена ще свърши работа“. 

Манолова допълни, че ѝ е отнело година и половина, за да защити работничките от Дупница. „Искам премиерът Борисов да види Биляна, искам да я покажа, защото с неговия джип няма да стигне до този цех в Дупница, защото Биляна, с нейната смелост, свърши повече от социалната министърка на Борисов за цяла година. Вече Фондът за гарантиране на вземания, който трябваше и дотогава да плаща на такива работници без заплати, наистина плаща – повече от 20 млн. лв. са стигнали до тях“, коментира Манолова. 

На въпрос дали Манолова се е възползвала от протеста на майките на деца с увреждания с политическа цел, тя отговори, че това е спекулация. 

„Майките на деца с увреждания са сред най-близките ми хора, повече от приятели. Не ги поканих да дойдат тук, защото те съвсем съзнателно стоят далеч от предизборната кампания, за да не излезе, че аз използвам тяхната драма. Между приятели се случват недоразумения, но ние си прощаваме и продължаваме напред“, добави тя. 

Тя допълни, че им е поискала прошка и я е получила. Манолова призна, че семейството ѝ често се сърди заради нейните отсъствия по работа, но я подкрепят в начинанието ѝ.

Цялото интервю с Мая Манолова вижте във видеото! 

„Тази събота и неделя“ ви представя кандидат-депутати от листите на първите 8 партии и коалиции, според проучването на „Алфа Рисърч“, проведено между 26 февруари и 1 март, сред 1013 пълнолетни граждани и финансирано от агенцията и bTV.