Един от 36-те лекари в света с престижната европейска диплома по неврорентгенология доц. Станимир Сираков разказа пред „Тази събота” за нелекия път да развива правенето на специфичните мозъчни интервенции у нас.

Освен с престижното отличие, той още през 2017 г. се сдобива и с т.нар. "медицински оскар" - награда за иновации в медицината.

Всяка седмица той прави уникални за страната ни мозъчни операции, които са свързани с лечение на мозъчно-съдови заболявания.

По съдов път чрез артерия в крака достигаме до мозъка. Работим изцяло на образи, обясни експертът.

Доц. Сираков бе категоричен, че засега, дори и да са му предлагали работа в чужбина за големи суми, той иска да се развива у нас.

До преди 10 години пациенти с подобни проблеми, се лекуваха по стандартния начин от най-добрите ни неврохирурзи или при други специалисти, които се занимават с ендоваскуално лечение – това, което правим ние в България сега, но в чужбина. Опитваме се да го развием, за да могат у нас да се лекуват”, обясни специалистът.

Той заяви, че засега няма финансово изкушение.

А това, че ми предлагат работа в чужбина с високи заплати за мен е приятно, но да развиваш сфера, която не е развита у нас, има и позитиви, защото е вдъхновяващо да успееш в нещо, което тук е неотъпкана пътека, обясни още доц. Сираков.

Той призна, че има моменти, когато е разочарован, особено когато не успява да помогнем на хората или не се развие интервенцията така, както са очаквали.

Доц. Станимир Сираков благодари на семейството си, което го разбира за отсъствието му у дома.

Целта му е да развие така дейността си, че да е  на равно с европейските институции. Освен това иска да вложи в обучение на още специалисти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!