Много хора искат да хванат тен през лятото, но това не е препоръчетелно. Този тен означава, че имаме някаква патология, някаква увреда и кожата иска да се предпази, обясни в предаването „Тази неделя“ д-р Самер Шокър.

Според него между 10 ч. и 16 ч. трябва да се избягва излагането на слънце, но рано сутрин и след 17 ч. се препоръчва.

„С децата трябва да сме много внимателни. По принцип на малките и на бебетата под 6 –месечна възраст не се препоръчва да посещават плажовете и басейните. Трябва да се използва слънцезащита специално за тях и да е минерална, защото няма никаква химия, да се слагат шапки и да не са пряко на слънце, а под чадъра“, посочи д-р Самер Шокър.

Специалистът обясни, че слънчевата алергия е непрятно състояние за кожата, за което има и генетична предразположеност. „Промяната в кожата от UV лъчите се възприема от имунната система като чуждо тяло, започва да се атакува и се появяват симптомите като силен сърбеж, зачервяване и подуване“, уточни лекарят. Той припомни, че хора с много бемки по кожата трябва много да внимават със слънцето.

„Диетата и дерматологията винаги са свързани, всичко, което възпалява организма, възпалява и кожата. Някои храни и добавки могат да помогнат с борбата срещу слънцето. Това са антиоксидантите и добрите мазнини като Омега 3, както и витамин С.  Дерматологът препоръча да се храним с риба, плодове и зеленчуци, които помагат да се справим с оксидативния стрес от слънцето.

Важните неща за слънцезащитните продукти

„Минералната козметика за слънцезащита е буквално наночастици, които са цинков оксид или титаниев диоксид. Прилагат се на повърхността на кожата и те рефлектират слънчевите лъчи. Хубавото на това е, че се активира вендага, когато я нанесем равномерно, лошото е, че оставя един бял филм, който повечето пациенти не харесват. Това обаче е клиничният отговор, който искаме – когато е по-бяло сме по-защитени“, обясни д-р Самер Шокър.

По думите му повечето хора предпочитат химичната слънцезащита, тъй като се нанася по-равномерно. „При нея активните съставки са авобензон или оксибензон, отнема малко време да се активира – 10 или 15 минути и затова при ней препоръчваме да се нанесе предварително в къщи и преди да излезем на слънце. Тя трябва да е широкоспектърна защита – такава, която предпазва от UV-A и UV-B, да бъде 50 фактор през лятото, а зимата може да е 30 фактор“, отбеляза лекарят.

Пациентите смятат, че когато нанесат слънцезащита, вече са готови за слънцето, но тя трябва да е и с водоустойчивост, посочи д-р Самер Шокър.

Според него е хубаво да имаме защита както за лице, така и за тяло. „Тази за лице е хипоалергична, по-добре се усвоява и по-бързо попива от тази, която е по тялото. Много е важно да се консултирате с вашия дерматолог каква кожа имате и каква слънцезащита да използвате, защото има много продукти на пазара“, посочи д-р Самер Шокър.