Една от легендите на българското кино и театър – актьорът и директор на „Театър София“ Ириней Константинов, е предложен за награждаване с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството. На 23 март той навърши 70 години.  

„Стана ми много приятно, аз се изненадах. Знаех, че има такава подготовка и искам да благодаря на всички, които са участвали в тази подготовка, и на правителството, което е гласувало това. За мен е голяма чест“, каза в предаването „Тази събота” актьорът.

Той призна, че новината за наградата, която идва чрез есемес, го заварила в градския транспорт.

„Гледал съм си работата, знаел съм, че съм минал почтено през живота и вероятно хората оценяват това. Това е смисълът на тези награди, стига да не са конюнктурни и подчинени на някакви интереси. Няколко месеца преди това Общинският съвет на София ми връчи отличието „Почетен гражданин на София“, което за мен също е огромна чест и удоволствие, защото животът на три поколения от моето семейство е свързан с този град“, коментира актьорът.

„Не обичам думата „равносметка“, по-скоро си давам сметка за едно или друго нещо. Давал съм си сметка за глупостите, които съм правил. Равносметките в случая не са за мен, аз няма да стана друг оттук нататък, няма да се променя, няма да стана по-различен. Мога да ставам по-добър, защото възрастта като че ли облагородява в повечето случаи, прави ме по-добър и по-комуникативен с хората. Но равносметката е по-скоро да предвардиш някого, да кажеш на някого да не повтаря твоите грешки на тези, които са по-млади от теб“, смята Константинов.

По думите му успехите и неуспехите са част от баланса на житейската хармония, защото лошите неща са двигател на човека да продължи напред.

Вижте цялото интервю във видеото!