Все по-малко са спасителите по българското Черноморие. Димо Гецов тази година празнува 50-годишен юбилей като спасител. Той е един от ветераните, който и до днес, макар и на 65-годишна възраст, всяко лято се хвърля, за да спасява човешки животи.

Той рискува живота си за напълно непознати хора. Живее с историите на морето, научил се е да го разбира и предвижда.

Снимка: btvnovinite.bg

Димо Гецов вече 50 години е спасител, а от 46 е на пост на плаж „Каваци“.

„Първият ми работен ден беше на ММЦ-Приморско през 1981 г., някъде около 10 юли по това време. Беше много лошо морето и съм скачал някъде около 17 пъти да спасявам хора в този ден“, спомня си той.

Снимка: btvnovinite.bg

Димо сякаш има очи и на гърба си. Досега няма неспасен човешки живот.

„Имаме случаи за четири дни да изкараме 80 души. Направете си сметка колко хора съм изкарал за 46 лета“, разказва Димо.

Снимка: btvnovinite.bg

„През 1971 г., когато рейсът се обърна в Китенската река. Ние тогава отидохме, но целият рейс се издави тогава“, спомня си още спасителят.

Въпреки коронавируса той казва, че плажът продължава да е пълен и екстремните ситуации не липсват. Според него туристите са станали по-възпитани и отговорни. Част от най-посещаваните българските плажове той определя като опасни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тежкият плаж се характеризира, когато е отворен на север или на изток. Особено сега средата на юли и август започват да духат. Има едни ветрове, които правят много големи вълни и мъртви вълнения“, обяснява Димо Гецов.

Малко са спасителите, които на неговата възраст продължават да скачат в непредвидимото море и да спасяват хора.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес той има две деца – момче и момиче. И двете вървят по неговите стъпки, а той се надява, че поне още пет години ще може да остане на пост.