На път сме най-накрая да имаме редовен кабинет, все още обаче се осланяме на Бюджет 2022, та дори служебното правителство предложи удължаването на вече удължения бюджет. Според политическия и икономически анализатор Кузман Илиев правителство ще е стабилно поне в следващите няколко месеца.

Вчера Мария Габриел и Николай Денков обявиха, че е постигнато съгласие за състава на кабинет с втория мандат, който ще бъде върнат на президент в понеделник.

„От една страна се  заформя евроаталантически кабинет с общи ценности. И двете формации  имат сходни програми. Това обаче не означава че спира политическата криза, защото ще имаме едно консолидиране на другите, които не са съгласни с това. Тоест те ще се радикализират така наречената опозиция и вероятно ще имаме по-мощни протести“, коментира той.

Според него във времето ще се види тенденция на едните и другите, които са влезли в кабинета, да с по един крак да поизлзат и да видят дали не могат да се дръпнат и да си препишат всички активи.

За първи път в историята ни държавата ще бъде в ръцете на двама премиери – Николай Денков и Мария Габриел. Двамата ще са на ротация през 9 месеца.

Първи министър-председател ще бъде Николай Денков - академик от БАН, автор на повече от 100 научни публикации, сега - кандидат за министър-председател.

Мария Габриел поема премиерското място след него. Завършила Институт по политически науки във Франция, Габриел има богат опит в европейските структури, а допреди седмици беше еврокомисар за иновациите.