Новият вицепремиер – този, който ще заеме поста на подалия оставка Валери Симеонов (лидер на НФСБ), трябва да бъде посочен от НФСБ. Това каза в интервю за предаването „Тази неделя” вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов (лидер на ВМРО).

Той се аргументира с факта, че всяка от трите партии в малката коалиция (ВМРО, НФСБ и „Атака”) има свой представител в изпълнителната власт – „Атака” има министър – Емил Караниколов.

На въпроса дали за поста ще бъде предложен депутата от Обединените патриот Борис Ячев той отговори, че има два варианта – да е от депутати на НФСБ, или да е личност извън политиката.

Ще подаде ли Каракачанов оставка?

„То е творческо предложение. Цяла нощ мислех върху него. Продължавам да мисля творчески. Ще настоявам във вторник на коалиционен съвет да разгледаме това творческо предложение и ако прерасне в подобна идея, дискретна или не, няма проблем да си подам оставката“. Така Каракачанов отговори на призива на Волен Сидеров (лидер на „Атака”) да си подаде оставката.

Относно друг упрек на Сидеров, че Обединените патриоти вървят по пътя на Реформаторския блок, той каза: „Нека във вторник си отговорим на този въпрос – кой ни бута по този път”.

Как се е стигнало до оттеглянето на Симеонов?

Красимир Каракачанов обясни и как се е стигнало до подаването на оставката на Валери Симеонов. В петък Симеонов му се обадил по телефона и заедно отишли при премиера Бойко Борисов. Борисов реагирал нормално на оставката, не е агитирал Симеонов за нищо.

„Попита го дали има идея кой ще го замести. Нямаше, то и не е обсъждана. Не се опита да го разубеди, Симеонов си беше взел решението сам“, коментира вицепремиерът.

Основателни ли са протестите в страната?

За протестите той смята, че има хора по улиците, които са там основателно, но има и такива, които са за шоуто. Според Каракачанов не е нормално да се затварят магистрали и да се пречи на стотици хиляди да се придвижват.

Ако решим, че интересът на общ е по-важен от интереса на 10% от хората, ще вървим напред, каза Каракачанов относно бъдещето на този кабинет.

Вижте цялото интервю във видеото!