След седмица във Великобритания с пищни 4 -дневни всенародни тържества ще бъде отбелязан Платинения юбилей на Кралица Елизабет II, която управлява Кралството  от 70 години.

Заради проблемите с придвижването си, все по-рядко 96-годишната кралица може да бъде видяна публично, но през тази седмица тя не пропусна да посети любимото си ежегодно изложение за цветя в Челси.

Снимка: btvnovinite.bg

Кралицата се появи изненадващо в деня предвиден за акредитираните журналисти, преди откриването, в специална електическа голф количка, която бързо получи името „Куин Мобил“.

Все по -редките ѝ публични ангажименти правят появата и събитие не само за хората, които имат шанса  да я видят на живо. С ослепителна усмивка, облечен в розово и с една от любимите си брошки на „Картие“, подарък от родителите  ѝ за нейния 19-и рожден ден,  тя разгледа разположеното на 45 декара изложение. 

В Англия градината е институция, знак за престиж, но и традиция. Такава, че от 1833 г. се провежда ежегоден фестивал на цветята, който от 1862 г. насам се организира от Кралското градинарско общество. Едва през 1913 г. шоуто се премества в сегашното си място, на територията на Кралската болница Челси.

Снимка: btvnovinite.bg

Вече 160 годишната традиция да се показват най-атрактивните проекти за градини и най-красивите растения се спазва. Всяка година, в петте дни на изложението, преминават близо 200 000 посетители.

Но ако си мислите, че тази красота умира след края на изложението се лъжете.  Смята се, че най-дълго оцелялата и съществуваща градина в историята на Челси е кактусовата градина на американката Шърман Хойт, която впечатлява съдиите през 1929 г. По-късно тя дарява градината на кралската ботаническа градина „Кю“, където хората  ѝ се радват повече от 50 години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!